Het geeft geen fijn gevoel om te horen hoe zij voor lange tijd benadeeld zijn door de Belastingdienst en andere overheidsorganen. Bij de aanwezige gedupeerden wordt aangegeven dat hun vertrouwen in de overheid zeer ernstig geschonden is. Zij pleiten dan ook voor gelijkwaardig herstel, en wederopbouw vanaf nul van het vertrouwen.

Feit blijft dat de communicatie vanuit instanties naar veel gedupeerden gebrekkig is en dat dit niet ten goede komt aan het verhelpen van emoties als woede en verdriet. Voor veel gedupeerden staat hun leven op zijn kop en is er elke dag stress om hun financiële situatie.

Eind augustus 2021 stond het aantal gedupeerden in Almere 2142, en deze groep groeit nog steeds. Er is ook een groep gezinnen die te maken heeft met uithuisplaatsing van hun kind(eren). Dit is heel schrijnend en pijnlijk. In Almere ging het vorig jaar om 45 uithuisplaatsingen. Hiervan zijn inmiddels 30 kinderen naar huis teruggekeerd, maar dat maakt de resterende 15 gevallen niet minder verdrietig. Hopelijk keren zij binnenkort ook terug. Er wordt hard aan gewerkt door Jeugdzorg om deze kinderen te herenigen met hun familie.

Op het gebied van het verkrijgen van een woning voor een gedupeerde is het een proces van lang wachten voor een woning vrijkomt. De gemeente probeert gedupeerden waar het kan te helpen. Ze zorgt voor urgentie zodat een woningtoewijzing versneld kan worden. Verder is er een afdeling binnen de gemeente die helpt bij allerlei administratieve zaken voor gedupeerden. Ook de Schoor en de wijkteams zijn toegankelijk en bereikbaar voor hulp, evenals organisaties zoals PlanGroep, Sociale Raadslieden, en maatwerk OSS. Als een gedupeerde zich bij een Almeerse instantie meldt kan deze persoon hulp krijgen op allerlei terreinen.

Over de kinderopvangtoeslag kunnen heel veel lessen geleerd worden. Pijnlijk en moeilijk voor de gedupeerden, iets wat je nooit meer terug wilt zien. Ook GroenLinks wil eraan bijdragen dat dit soort schandalen in de toekomst  nooit meer gebeuren.