We hebben er even op moeten wachten, maar dan heb je ook wat! Donderdag 15 mei is het nieuwe coallitieakkoord van de D66, Leefbaar Almere, PvdA, VVD en CDA gepresenteerd. Wethouders zijn: René Peeters (D66), Mark Pol (VVD), Froukje de Jong (CDA), Henk Mulder (PvdA) en Frits Huis (Leefbaar Almere). Het coalitieakkoord 'de kracht van de stad', staat voor een nieuwe, open manier van werken met elkaar. Er is de intentie om meer open te debatteren, niet de polarisatie op te zoeken, maar op zoek te gaan naar wisselende meerderheden. Er zijn verfrissende ideeën over bestuurlijke vernieuwing, over hoe de politieke markt dichter (fysiek) bij bewoners gebracht kan worden, over aanpassing van de budgetcyclus, bouwen van kleine huisjes, etc. We vinden dan ook jammer dat GroenLinks geen deel uitmaakt van het College.
Het zijn hele mooie intenties, maar GroenLinks gaat wel volgen wat hier precies van terecht gaat komen. Immers, de coalitie die er nu is, is vrijwel gelijk aan de oude coalitie. Een coalitie die in de ogen van GroenLinks al dan mooie juist niet deed. Wat maakt dat het nu plotseling anders zal gaan? De komende vier jaar zullen het uitwijzen.
Anders dan de vorige raadsperiode, waarin sprake was van een gedetailleerd allesbepalend coalitieakkoord, is er nu een hoofdlijnenakkoord met daaromheen 'vrije ruimte'. De keuze om een aantal thema's integraal te willen agenderen in plaats van in te steken op dichtgetimmerde programma's, onderschrijven wij volledig. Wij vinden de hoofdlijnen echter wel héél globaal, net alsof u als partijen op veel punten er niet gezamenlijk uit komen.
Bijvoorbeeld economie. In het akkoord wordt de EDBA niet meer genoemd, maar er staan ook geen vernieuwende voornemens. Er wordt gesproken over het door- en herontwikkelen van het huidige economische beleid, waarvoor een onderzoek zal worden gedaan en dat in 2015 tot een substantieel aantal banen moet leiden. GroenLinks wordt hier erg ongeduldig van, omdat de noodzaak van banengroei nu al groot is. Moeten we weer een jaar wachten, terwijl er al vier kostbare jaren verloren zijn. Overigens, bijzonder concreet in de paragraaf economie komt daar de ontwikkeling van een overslaghaven weer om de hoek kijken. Duidelijk een punt dat de VVD heeft binnengehaald.
GroenLinks onderschrijft veel van de inhoudelijke hoofdlijnen in het coalitieakkoord, zoals de ambitieuze inzet op de bouw van betaalbare woningen, de ambities op het gebied van duurzaamheid, en natuurlijk: de aanjaaggelden voor cultuur en het voornemen om hier niet op te bezuinigingen. Iets waar GroenLinks zich al lange tijd hard voor gemaakt heeft. Ook vinden we het goed dat er niet op zelfbeheer wordt bezuinigd. En we zijn blij dat een aantal punten uit het programma van GroenLinks is meegenomen: zoals bereikbaarheid d.m.v. openbaar vervoer, het promoten van fietsen en preventie op het gebied van veiligheid.
Er zijn een aantal punten we we kritisch op zijn.
-
Economie: De redenen zijn hierboven al,genoemd.
-
Vastgoed: We missen in het coalitieakkoord een duidelijk verhaal hierover, er worden slechts enkele woorden aan gewijd. Volgens GroenLinks kan vastgoed juist in de integrale aanpak van een aantal agenda's (cultuur, wonen, Floriade) een belangrijke rol spelen. Zo kan bijvoorbeeld de gemeente iets doen met de huurprijs van niet-commercieel vastgoed. Het dogma dat dit oneerlijke concurrentie is, geldt vooral in Almere. In andere gemeenten is men daar niet zo bang voor.
-
U heeft het over een portefeuille overschrijdend innovatieprogramma. Dat is mooi. Maar wat houdt dit concreet in? Haalt u dingen op uit de samenleving of gaat u achter uw bureau zelf dingen verzinnen?
-
Een adviesraad voor kunst en cultuur met deskundigen van buiten de stad? Waarom dit? Zijn wij zelf als Almeerders niet in staat een cultuurvisie neer te leggen?
-
IJmeerverbinding; in diverse bestemmingsplannen nog een stip op de horizon, in het RRaam al iets minder. Natuurlijk loopt coalitieakkoord niet tot 2030, maar we hopen toch wel dat het begrip niet langzamerhand verdwijnt. En dan natuurlijk als OV- Verbinding. Om de wethouder en dit college aan de ijmeerverbinding te blijven herinneren, heb ik zodadelijk nog een kadootje voor dhr. mulder.
Waar wij graag over meedenken:
-
de duurzaamheidsagenda: Er zijn hoge ambities en dat is mooi maar die zijn niet nieuw en bovendien komen de voornemens nog wat passief over. Energie is een belangrijk agendapunt en om in 2022 energie neutraal te zijn moet er echt snel actie ondernomen worden. Overigens is GroenLinks van mening dat windenergie daar een belangrijke plek in zal moeten spelen. Over die energietransitie hebben wij uiteraard onze ideeën en die zullen we dan ook agenderen. Met het college zien wij kansen voor innovaties, maar ook hier geldt dat we graag een actieve en realistische houding zien.
-
We willen ook graag meedenken over het vormgeven van de zorg en het armoedebeleid in deze tijden van bezuinigingen van het rijk.
-
Economie: duurzaamheid beperkt zich niet enkel tot het fysieke aspect, de Almeerse economie kan ook duurzaam worden ingericht. Met bedrijven die duurzaam produceren en voor langdurige banen zorgen. Wij willen meedenken over hoe bedrijvigheid in Almere kleinschalig en van onderaf op kan worden gestimuleerd. U kunt van ons daarvoor binnenkort een agendavoorstel verwachten over broedplaatsen in deze stad, waarin economie en cultuur met elkaar kunnen worden verbonden.
-
De cultuuragenda. Zoals u weet heeft GroenLinks het initiatief genomen om, samen met het veld, tot een cultuurvisie in deze stad te komen. Graag nodigen we de wethouder uit hieraan deel te nemen. De wethouder is natuurlijk ook van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn als GroenLinks een bijeenkomst over broedplaatsen organiseert.
-
Openbare ruimte: ook wij omarmen zelfbeheer door bewoners. Maar het is wel belangrijk dat in wijken waar dit niet van de grond komt, kwaliteit toch wordt gewaarborgd. Wij denken aan een goede en praktische facilitering van bewoners door de gemeente.
Samenvattend, wij zullen kritisch volgen en, geheel in de geest van het coalitieakkoord, de vrije ruimte ook echt nemen.