Dit college dient haar laatste begroting in. Het is tijd om terug te kijken naar de prestaties van het college en te oordelen over de plannen voor de toekomst. GroenLinks oordeelt deels positief over deze collegeperiode maar heeft ook een aantal kritische opmerkingen over verleden, heden en toekomst.

De gemeentelijke financiën lijken op orde. Hoewel het college goed op het huishoudboekje past is GroenLinks het niet eens met een aantal maatregelen om dit te realiseren. OK, er wordt geïnvesteerd in onderhoud en beheer van de stad. De eerste goede stappen zijn gezet bij het wijkgericht werken. De WMO is redelijk probleemloos ingevoerd. De realisering van playgrounds heeft de instemming van GroenLinks. Het Hoger Onderwijs krijgt aandacht, maar concrete besluitvorming laat nog op zich wachten. Jammer.
Het college heeft terecht bakzeil gehaald op het gebied van het bouwen in het groen en bij de voorgenomen ontmanteling van de Paviljoens.

GroenLinks maakt de volgende kritische kanttekeningen bij het collegebeleid:

Duurzaamheid- en milieubeleid
Veel plannen. Almere Principles, Cradle tot cradle, een Duurzaamheidslab. Weinig tot geen concrete uitwerkingen. Dure bureaus worden ingehuurd om mooie brochures te maken. Veel verder komt het college niet. Op milieugebied doet men alleen het wettelijk noodzakelijke. Kansen op innovatie, kansen op het gebied van een duurzamere economie laat men liggen. Neem een voorbeeld aan het college in Amsterdam (PvdA en GroenLinks). Die vertalen visie in concreetheid. Zij innoveren en zoeken economische mogelijkheden op het gebied van milieutechniek en duurzaamheid.

Sociale infrastructuur
Er is helaas sprake van versnipperd beleid. Armoedemaatregelen worden uit incidenteel geld gefinancierd (stadsfonds, dagarrangementen, brede scholen). De toeleiding tot de bijzondere bijstand is niet goed geregeld. Mensen vinden hun weg niet in het woud van regels en fondsen. Stel coaches/begeleiders aan in de aandachtswijken, bij de brede scholen om de doelgroep de weg te wijzen in dit ‘regelingenbos’.

Dienstverlening
GroenLinks vraagt al lang aandacht voor de relatie overheid-burgers. Er worden kleine stappen vooruitgemaakt in de aandachtswijken waar het wijkgericht werken wordt ingevoerd. Maar klagende burgers krijgen amper antwoord en horen zelden hoe iets wordt opgelost. Als de rijksoverheid middelen beschikbaar stelt voor bewonersparticipatie haakt Almere niet aan. Het trekken en sjorren vanuit de raad heeft te weinig effect. Het college verdient hier een onvoldoende.

Onderwijs
Onderwijs is een van de belangrijkste vestigingsvoorwaarde voor bedrijven en toekomstige bewoners. Hier is nog een slag te winnen. De kwaliteit moet worden verbeterd. De Lokale Educatieve Agenda geeft aanzetten hiertoe. Er wordt gewerkt aan de komst van een Hogeschool. In het kader van de schaalsprong is dit een belangrijk onderhandelingsthema. Er moet meer werk gemaakt worden van de relatie onderwijs-arbeidsmarkt. Op het gebied van huisvesting scholen doet het college verkeerde stappen. Geen schoolgebouwen in nieuwe wijken, een slecht teken! De kwaliteit van de gebouwen laat te wensen over. GroenLinks vraagt al langer aandacht voor het binnenklimaat in de scholen. In 2008 zouden de gemeentelijke gymzalen worden opgeknapt. Er is nog niets gebeurd. Vreemd, er was namelijk wel geld voor gereserveerd.

De 50 miljoen....
Het college wil een buffer aanleggen van 50 miljoen euro in verband met de ‘kredietcrisis’. Een redelijk plan, zeker omdat er nog niet gekozen wordt voor draconische bezuinigingsmaatregelen. De hoogte van deze buffer is wel discutabel en moet in de loop van het jaar beter onderbouwd worden.
De verschuivingen binnen het gemeentelijk investeringsprogramma, om de 50 miljoen te realiseren, doen de wenkbrauwen van GroenLinks fronsen. Het gaat, zoals vaker bij dit college, ten koste van de sociale investeringen. In Poort worden alle voorzieningen geschrapt. Een zandvlakte met huizen blijft over. Hoezo aantrekkelijk?
Wel gaat er opnieuw geld naar de schaalsprong (1.5 miljoen euro) en naar het PR-programma particulier opdrachtgeverschap (4.5 miljoen euro). Onvoorstelbare investeringen, zeker als je kijkt naar de forse investeringen tot nu toe en de magere resultaten op het gebied van de woningbouwproductie.

GroenLinks accenten
GroenLinks maakt een aantal andere keuzes, onder andere:

-        meer milieu; concrete acties en niet langer rapporten van dure externe bureaus;

-        gratis fietsparkeren, ook bij de stations;

-        geen extra middelen voor de schaalsprong-voorbereiding;

-        minder communicatie/pr-middelen voor de woningbouwproductie (particulier opdrachtgeverschap)

-        structurele financiering brede scholen en dagarrangementen

-        coaches/begeleiders voor mensen die aangewezen zijn op financiële ondersteuning vanuit de gemeente


Moties
In eerste instantie dient GroenLinks de volgende moties in;

-        gladheidsbestrijding; aanschaf materieel voor strooien van ‘nat zout’ op fietspaden

-        structurele financiering brede scholen/dagarrangementen

-        stimulering economie door het naar voren halen van fysieke investeringen

-        realiseren coaches armoedebeleid

Ruud Pet, fractievoorzitter