En wordt Almere compleet? Aan de hand van deze vragen beoordeelt GroenLinks de najaarsnota. Door college en gemeenteraad zijn er stappen gezet om onze stad mooier, vriendelijker en veiliger te maken. Maar er is ook nog wel wat te wensen.

Het college heeft geïnvesteerd in het onderhoud van de stad, er zijn economische impulsen geweest, er zijn veel plannen rondom de eventuele groei van Almere, het onderwijs staat iets meer op de kaart, de Paviljoens zijn gered, Cinescope en Nox hebben het onderspit gedolven. Er zijn goede voornemens zoals investeringen in de sportvelden, maar de gemeentelijke gymzalen zijn verslechterd ondanks extra middelen die de raad heeft vrijgemaakt. Er is hard getrokken aan de woningbouwproductie maar het aantal nieuwe huizen neemt al jaren af. De voorraad aan sociale woningen blijft steken op 18 % in plaats van op de gewenste 30 %. De kwaliteit van het onderwijs is niet best in onze stad. Op scholen wordt hard gewerkt aan verbeteringen. De gemeente heeft er echter maar weinig geld voor over (500.000 euro per jaar = 10 euro per kind in het Almeerse onderwijs). Hoger Onderwijs is noodzakelijk om een belangrijk deel van onze jongeren te binden aan de stad en nieuwe jongeren uit te dagen in Almere te komen studeren. Ondanks veel goede voornemens komt het nog niet van de grond. Het college hanteert de Almere Principles en spreekt zich uit voor een duurzame stad. Een concrete invulling wordt gemist. Waar zijn de energiezuinige woningen? Waar zijn de bedrijven die zich richten op duurzaamheid en klimaatverbetering? Er is veel geïnvesteerd in de dienstverlening van de gemeente, het raadspanel geeft echter aan dat de klachtenafhandeling te wensen overlaat.

Bij de behandeling van de najaarsnota (=begroting 2010) heeft GroenLinks een aantal aandachtspunten;

-       Economische ontwikkeling; het economisch fonds van de gemeente moet gerichter worden ingezet om de bestaande Almeerse economie te versterken. Er zijn veel kleine bedrijven en ZZP-ers. Zij zorgen voor de echte economische groei. Koester hen! Er liggen grote kansen om de economie te verduurzamen. In een groeistad liggen hier bij de woningbouwproductie grote kansen. Pak ze!

-       Wonen; particulier opdrachtgeverschap klinkt goed, het loopt minder. Er wordt opnieuw 2 miljoen uitgetrokken voor promotiedoeleinden. GroenLinks investeert dit geld liever in echte huizen. Huizen voor starters en mensen met een laag of midden inkomen.

-       Onderwijs; de kwaliteit van ons basis- en voortgezet onderwijs moet omhoog. Scholen vragen om ondersteuning. Ouders willen toekomst voor hun kinderen. Een half miljoen per jaar is te weinig. Voor Hoger Onderwijs staat 10 miljoen gereserveerd. Nu moet er ook wel doorgepakt worden, de fase van verkenning zijn we voorbij.

-       Veiligheid; er zijn veel camera’s geplaatst, er is een stevige politiemacht tijdens de uitgaansavonden in het stadscentrum. Voelt de jeugd, en hun ouders, zich veilig genoeg? Alleen uiterlijk vertoon is te weinig. Een samenhangend pakket aan maatregelen (afspraken met scholen, horeca, winkeliers, buurtverenigingen) hoort erbij. Het college investeert hier in. GroenLinks vraagt om een kritische blik om samen verder te bouwen aan een veilig Almere.

-       Minima; uit een recent onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen amper deelnemen aan sportclubs of het CKV bezoeken. Op jonge leeftijd begint de tweedeling in onze samenleving. Jongeren verdienen kansen. Er is meer nodig dan het Jeugdfonds.

-       Groen; de parken in de stad lijken gered, een mooi resultaat! Bij de verder uitbouw van de stad vraagt het karakter van Almere (open, groen, blauw) veel aandacht. Samen met direct betrokkenen werken aan veranderingen en verbeteringen. Geen tekentafelpolitiek maar aan de slag met de mensen die in de stad leven. Er is op dit gebied nog een wereld te winnen.