GROEN, SOCIAAL, COMPLEET. De belangrijkste punten waar Groenlinks Almere zich voor in wil zetten op een rij.
GROEN
De belangrijkste punten:
Het ontwikkelen van een Natuurboulevard door de stad:
De Natuurboulevard is door Natuur en Milieu Flevoland ontwikkeld.
De ecologische zones rond en in de stad worden met elkaar verbonden. Daar
waar mogelijk zijn deze natuurgebieden toegankelijk voor de inwoners van de stad. Het garandeert een gezonde omgeving, het geeft mens en dier de ruimte die in de drukke Randstad zo hard nodig is.
Aantrekkelijke parken.
Geen woningbouw in parken of aan de randen. Wel een doorontwikkeling naar echte stadsparken die uitnodigen om er gebruik van te maken. In elk stadsdeel hoort zo’n centraal park aanwezig te zijn, inclusief de voorzieningen die een park als recreatiegebied aantrekkelijk maken.
Respect voor dieren.
Geen dieronvriendelijke circussen in de stad, een diervriendelijke bestrijding van overlast (kijk naar de duiventillen in het centrum, het kan!)
Doorontwikkeling van de ‘trekker’ van de stad; De Kemphaan. Een stadskwekerij is bijvoorbeeld een goede toevoeging voor dit landgoed. Duurzaamheid (energiezuinig, milieuontwikkeling) biedt veel kansen. Voor de portemonnee van de burger die reeds in een relatief dure stad woont, maar ook op het gebied van onderwijs en economie. Koppel deze twee aspecten, zoek de innovatie, maak van Almere het Nederlandse Duurzaamheidscentrum.
Gezondheid.
Voor Almeerders met gezondheidsklachten is er de wijkgerichte
eerstelijns gezondheidszorg en het Flevoziekenhuis. Het is zaak deze structuur uit te bouwen met de groei van de stad. Voor Almeerders die gezond zijn maar wiens gezondheid door bijvoorbeeld overgewicht bedreigd wordt, is het belangrijk dat er een wijkgericht, samenhangend aanbod van gezondheidsbevorderende activiteiten komt.
SOCIAAL
De belangrijkste punten:
Er komt een Jeugdfonds.
Kinderen/jongeren kunnen hierop een beroep doen als hun ouders onvoldoende in staat zijn om sport-, culturele of onderwijsactiviteiten te betalen.
Vind je de weg niet binnen de vele regelingen die er zijn om armoede te bestrijden, dan kun je een beroep doen op ondersteuning. Trajectbegeleiders wijzen je de weg en gaan samen met jou de formulieren te lijf.
Structurele financiering Voedselloket voor de komende vier jaar. Dit loket moet overbodig worden. En dat kan, als alle armoedemaatregelen optimaal werken. Zolang dit niet geregeld is, is het Voedselloket het vangnet voor de gezinnen die zijn vastgelopen.
Buurtvoorzieningen.
In elke wijk bestaat een steunpunt, een plek waar activiteiten
georganiseerd kunnen worden, waar trajectbegeleiders armoedebestrijding hun spreekuur houden. Daar waar nodig wordt dit professioneel ondersteund vanuit de Schoor.
Brede scholen.
In elke wijk komt er één, inclusief dagarrangementen voor kinderen en jongeren die daar niet buiten kunnen.
Schuldhulpverlening.
Korte lijnen en procedures. Woningcorporaties en nutsbedrijven en daar waar mogelijk commerciële instellingen zoals postorderbedrijven worden op hun verantwoordelijkheid aangesproken. Mensen lopen niet onnodig vast maar worden vroegtijdig gesignaleerd en ondersteund.
COMPLEET
De belangrijkste punten:
Vestiging van een Hogeschool in de komende raadsperiode.
Presenteer de komst van een eigen Universiteit als voorwaarde voor de
Schaalsprong.
Het ontwikkelen van een museumkwartier.
Op cultureel gebied is nog veel te winnen. De professionele kunst verdient aandacht, met bijvoorbeeld een eigen stadsmuseum. Maar we willen ook ruimte voor de Almeerders die een creatieve uitdaging zoeken.
Versterking van de economie door speerpunten beleid (duurzaamheid, milieu,energie) te benoemen en hier, in combinatie met onderwijs, als gemeente in te investeren. Op economisch gebied aansluiten bij de ontwikkelingen in de stad, bij de eigen ondernemers en zorgen voor doorgroeimogelijkheden voor bedrijven. Specifieke aandacht voor het stagebeleid en re-integratiebeleid bij economische investeringen.
Diversiteit aan woonmilieus realiseren.
Niet alleen via particulier opdrachtgeverschap. Durven investeren in vernieuwing, moderne architectuur en duurzaamheid. Klimaatneutrale of energieopwekkende wijken realiseren.
Hierbij ook een actieplan voor de bestaande stad. Woningen voor starters maar ook voor alleenstaanden en ouderen die andere woonwensen hebben of krijgen. Houd mensen vast in de stad!
Voorzieningen op wijkniveau in orde maken.
Sociaal netwerk versterken, vereenzaming tegengaan.
Sportaccommodaties laten aansluiten bij de wensen van de bevolking. Playgrounds uitbreiden. Sport toegankelijk maken voor iedereen, ook voor de minima.
Hier kunt u de rest van het verkiezingsprogramma 2010-2014 lezen:
http://almere.groenlinks.nl/files/Verkiezingsprogramma-GroenLinks.pdf