Maak kennis met het verkiezingsprogramma 2010 - 2014 van Groenlinks Almere, bestaande uit een serie onderwerpen in 10 delen. Deel 7: Onderwijs
“Onderwijs is geen voorbereiding op de toekomst, onderwijs is de toekomst zelf”
Maak kennis met het verkiezingsprogramma 2010 - 2014 van Groenlinks Almere, bestaande uit een serie onderwerpen in 10 delen. Deel 7: Onderwijs
“Onderwijs is geen voorbereiding op de toekomst, onderwijs is de toekomst zelf”
De inspectie van het onderwijs heeft in het jaar 2008 een verontrustend rapport uitgebracht over de kwaliteit van het primair en voortgezet onderwijs. Het niveau van het onderwijs ligt onder het landelijke niveau. De inspectie constateerde dat 30% van de Almeerse scholen onvoldoende scoort. Veel leerlingen hebben te kampen met een hardnekkige achterstand in taal en rekenen. Veel leerlingen van groep 8 bereiken niet meer dan het niveau van eind groep 6. De uitstroom op het niveau van Havo en VWO blijft achter bij het landelijk gemiddelde.
Dit vraagt om een visie op kwalitatief goed onderwijs. GroenLinks wil investeren in de kwaliteit van het Almeerse onderwijs. Het gaat om de toekomst van onze kinderen. Leerkrachten en scholen verdienen ondersteuning. Almere heeft tot nu toe als gemeente te weinig geïnvesteerd in het onderwijs. En dat moet anders.
GroenLinks wil een onderwijs-actieplan:
Beroepsonderwijs MBO
Het grootste deel van de jongeren in de stad stroomt door naar het MBO (70%). Veel van deze leerlingen verlaten het onderwijs echter voortijdig, vooral in de laagste niveaus (ROC niveau 1; ca. 35% van de leerlingen). Teveel jongeren behalen geen startkwalificatie en dit beïnvloedt hun toekomst in grote mate. De overgang van voortgezet- naar middelbaar beroepsonderwijs vraagt nieuwe initiatieven. De gemeente daagt het onderwijs hierop uit en is bereid haar financiële aandeel te leveren, als het aan GroenLinks ligt. Het MBO kan beter op het Almeerse bedrijfsleven worden afgestemd. Dit vraagt om een regierol van de gemeente. Onderwijs en bedrijfsleven worden op hun verantwoordelijkheid aangesproken.
Hoger onderwijs
Hoewel onze stad gunstige omstandigheden voor het hoger onderwijs biedt, is het stadsbestuur er in deze collegeperiode niet in geslaagd om een innoverend en onderscheidend hoger onderwijs te realiseren. Onze stad is volwassen en toe aan hoger onderwijs.
Het is in het belang van onze jongeren die willen gaan studeren en het is in het belang van een stad die levendig en aantrekkelijk wil zijn. Onze hoger opgeleide jongeren verlaten de stad en keren er ook niet naar terug. Het bedrijfsleven vraagt ook om hoger opgeleiden. De aanwezigheid van deze groep is een reden om je bedrijf in de stad te vestigen of te handhaven. Hier mist Almere tot nu toe de boot. Vanuit economisch oogpunt is een investering in Hoger Onderwijs noodzakelijk. Met de toezegging van het ministerie van Onderwijs is een begin gemaakt om de stad ook echt stad te laten te laten worden.
het gaat om de toekomst van onze kinderen!
Discussieren over het Almeerse onderwijs met Tofik Dibi?
Kom dan woensdag 17 februari 2010 naar het onderwijsdebat in de PABO Almere http://almere.groenlinks.nl/onderwijsagenda
Hier kunt u de rest van het verkiezingsprogramma 2010-2014 lezen:
http://almere.groenlinks.nl/files/Verkiezingsprogramma-GroenLinks.pdf