De politieke markt wordt momenteel beheerst door de besprekingen over het bestemmingsplan de Laren.
73 zienswijzen en 14 insprekers geven aan dat de nodige verbeteringen gewenst worden in het plan.
Op een enkele uitzondering na is de raad van mening dat er in Almere Haven een kwaliteitsimpuls nodig is om zodoende ook de voorzieningen op peil te houden. Dit gaat samen met de doelstelling om Havenaren de mogelijkheid te bieden voor een volledige wooncarrière in Almere Haven.
Ook revitalisering van de Wierden wordt beoogd.
De raad was het unaniem eens over de 10 uitgangspunten, ook al was daar het nodige op aan te merken.
Over de uitwerking van deze uitgangspunten in het ontwikkelingsplan was er minder eensgezindheid. In februari 2010 stemden GroenLinks, Leefbaar Almere, D66 en SP tegen het ontwikkelingsplan.
Bij de vaststelling van het ontwikkelingsplan stemde GroenLinks tegen omdat er teveel woningen gebouwd zouden worden en dat dit ten koste zou gaan van park Uithof en het groen bij de Bosgouw. Ook D66 was toen tegen bouwen in park Uithof.
Het ontwikkelingsplan is vervolgens uitgewerkt in het nu voorliggende bestemmingsplan.
Bij de nodige verbeteringen die gewenst worden focust GroenLinks - naast de verkeersontsluiting - op 2 onderdelen:
1. Minder woningen achter Krachtveld;
2. Geen appartementencomplex in park Uithof en inpassing Jeugdland.
1. Bij de betreffende bewoners zijn in de loop van de tijd verwachtingen en vertrouwen gecreëerd dat het groen grenzend aan de achtertuinen duurzaam overeind zou blijven. Dit zowel bij de aankoop van de betreffende woningen aan het Krachtveld als bij de actualisatie van de bestemmingsplangrenzen van de Velden in 2002 en het afwijzen in 2008 van de tuinvergrotingen
Dit vertrouwen kan niet zo maar ongedaan gemaakt worden met een beroep op de grote mate van vrijheid die de gemeenteraad zou hebben om bestemmingen te veranderen en dat er geen eeuwigheidgarantie is.
Duurzaam vertrouwen in het openbaar bestuur is daarvoor te belangrijk.
GroenLinks stelt daarom met een amendement voor om voor het blok huizen vlak achter het Krachtveld (ca. 15 woningen) binnen het plan een andere oplossing te zoeken.
2. Bouwen in park Uithof is in strijd met door de raad vastgesteld beleid in de beleidsnota’s Almere Parkstad 2003 (Parkennota) en Almere Levend in het groen (2009). Beide beleidsdocumenten zijn vigerend. M.b.t. bouwen in Park Uithof staat in de nota Almere Parkstad: “Er vindt in park Uithof geen verdere nieuwbouw plaats dan de 18 woningen ter plekke van het voormalig asielzoekerscentrum AZC. Het symbool voor woningbouw in de Uithof wordt verplaatst naar de locatie van het voormalig AZC”. (N.B. Deze 18 woningen zijn in 2004 in de Uithof gerealiseerd)
In het toetsingskader van de nota Almere Levend in het Groen is t.a.v. bouwen in parken het volgende vastgelegd: “In parken vinden bij voorkeur geen ‘rode’ initiatieven plaats, anders dan voor voorzieningen (bijv. cultuur en vrije tijd) die het gebruik als park ondersteunen. In de parken vindt geen woningbouw plaats”. GroenLinks vindt dat een appartementencomplex daarom niet voldoet aan de kaders zoals vastgelegd in beide nota’s.
Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de raad zich houdt aan de spelregels.
Bij beide onderwerpen speelt nadrukkelijk het wederzijds vertrouwen tussen burgers en het openbaar bestuur een grote rol. Onderzoek van Edelman, het grootste communicatiebureau ter wereld, wees uit dat nog slechts 6 procent van de Nederlanders denkt dat hun politici de waarheid spreken; een van de laagste percentages ter wereld.
De voedingsbodem voor populisme blijft daardoor groot.
Hoe kan de politiek dit vertrouwen herstellen? Voor een antwoord op deze vragen wijzen mensen geregeld op een essay dat de Utrechtse sociaal-psycholoog Kees van den Bos in 2011 schreef voor Binnenlandse Zaken. Het documenteert hoe wantrouwen ontstaat, en hoe de overheid dit kan wegnemen. De essentie is dat burgers zich pas identificeren met politieke beslissingen als zij zelf waarnemen dat die beslissingen op rechtvaardige wijze zijn genomen. Dan kunnen zij ook prima leven met regels waarmee ze het oneens zijn. Contact met ambtenaren helpt hierbij; abstracte taal over het algemeen belang, achterkamertjes en een autoritaire bestuursstijl helpen juist niet.
GroenLinks vindt bovendien dat de raad de Almere Principles en zichzelf serieus moet nemen; “Mensen maken de stad”.
Het Oostvaardersakkoord zegt; “Via een permanente, inhoudelijke dialoog zoeken we naar het beste voor de stad”.
GroenLinks stelt voor om verder te gaan om het beste voor de stad te bereiken en niet op voorhand bang zijn om iets in het bestemmingsplan te wijzigen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.