Donderdag 20 juni heeft GroenLinks een rondetafelgesprek georganiseerd over verwarmde fietspaden. Aanleiding hiervoor was een evaluatie van het strooibeleid. Daaruit kwam naar voren dat al twee jaar de koude perioden langer duren dan een maand en dat strooien met zout niet goed is voor het milieu. Bovendien roesten de fietsen eerder en gaan fietspaden minder lang mee.
Toen Mario Kramer las over toepassing van verwarmde fietspaden, o.a. in Enschede, dacht hij; dat is misschien ook interessant voor Almere. Dus heeft hij namens GroenLinks dit onderwerp als discussiestuk aan de gemeenteraad voorgelegd.
In zijn inleiding sprak hij o.a. de wens uit om heel Almere over een halve eeuw van verwarmde fietspaden te voorzien.
Daarna kwam een presentatie van Gerhart Winters en Jan Hendrik Fischer van adviesbureau Tauw over verwarmde fietspaden. Het aanleggen van een verwarmd fietspad om in de winter gladheid te voorkomen is 50 tot 70% duurder dan een gewoon fietspad.
Na ongeveer 35 jaar is het terugverdiend. “Het is een kwestie van lange adem, maar op de lange termijn is het goedkoper”, aldus Jan Hendrik Fischer.
Volgens de ingenieurs van Tauw is het niet nodig om het hele fietspadennet te verwarmen; “Verwarm alleen de gevaarlijke stukken, zoals oversteekplaatsen”.
Mario Kramer is het hiermee oneens. Hij moet er niet aan denken; een stukje verwarmd fietspad en dan weer glibberen of een stukje niet verwarmd en niet gestrooid fietspad.
De reacties van de politieke partijen waren zeer verschillend. Na de presentatie begreep Annette Raijer van de PVV dat het een serieus voorstel is en dat er misschien wel wat voor te zeggen is. Marcel Bakker was bang dat door inklinking van de grond de buizen zouden scheuren. Dit is voor de flexibele buizen geen probleem, aldus de deskundigen. Hij gaf ook de suggestie om naar busbanen te kijken of die misschien verwarmd zouden kunnen worden
Volgens de experts van Tauw is het verwarmen van fietspaden een duurzame methode, omdat minder strooizout wordt gebruikt en fietspaden langer meegaan. In de zomer wordt het water onder de grond opgeslagen om vervolgens in de winter het wegdek bij min 10 graden Celsius sneeuwvrij te kunnen houden.
GroenLinks gaat een concreet voorstel maken over het verwarmen van een stuk wegdek en dat agenderen op de politieke markt.