GroenLinks wil overlast van (knal)vuurwerk terugdringen

GroenLinks vraagt al jaren aandacht voor de problemen rond het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Natuurlijk begrijpen we dat het afsteken van vuurwerk een feestelijke traditie is. We zien echter ook dat er steeds meer aandacht komt voor de problemen en dat het maatschappelijk debat rond het afsteken van vuurwerk toeneemt.

Het afsteken van van vuurwerk veroorzaakt ieder jaar bij mensen en dieren veel overlast. Er gebeurden afgelopen jaarwisseling er bijna 500 ongelukken met vuurwerk. Volgens het Verbond van Verzekeraars was er in Nederland in totaal zo'n 13 miljoen euro aan schade tijdens Oud en Nieuw. De (nationale) Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat daarom op grote schaal onderzoek doen naar vuurwerk.

GroenLinks roept in een motie het college van Almere op de uitkomsten van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de agenda van de raad te zetten en met voorstellen te komen wat we in Almere zouden kunnen doen om de overlast van (knal)vuurwerk terug te dringen. Ook ziet GroenLinks graag dat Almere tijdens de jaarwisseling van 2017-2018 gebruik maakt van het vuurwerk detectie systeem. Dit systeem detecteert snel, effectief én met grote precisie de afsteeklocatie van vuurwerk. Kwetsbare gebieden in Almere kunnen met dit systeem envoudig in de gaten worden gehouden.

De motie van GroenLinks zal donderdag 12 oktober besproken worden tijdens de politieke markt in het stadhuis.