GroenLinks heeft ’n motie ingediend om meer duidelijkheid te krijgen over een tweetal onderdelen van het gebiedsontwikkelingsplan Almere-Centrum-Weerwater:
1. de gezochte extra 10 miljoen voor o.a. een fietsbrug voor de verbinding tussen Almere Haven en het stadshart.
2. de inpassing van de Steigerdreef en de aansluiting op de oude Waterlandseweg in relatie tot het onherroepelijke Tracébesluit SAA/A6 én definitieve tracékeuze voor de nieuwe 380kV-lijn.
1. Volgens het college is er met dit plan geen geld gemoeid.
Als GroenLinks vraagt wat dan de uitspraak betekent dat de stuurgroep RRAAM in afwachting is van definitieve afspraken over financiering (plus de tracékeuze 380kV) krijgen we als antwoord dat de stuurgroep in afwachting is van instemming van de raad met dit plan.
De raad wordt gevraagd in te stemmen met het realiseren van een basiskwaliteit voor de A6-omgeving tot 2020, onder voorwaarde van het genereren van extra financiële dekking voor 'n bedrag van ca. 10 miljoen.
Dus toch extra financiering; bovenop de al beschikbaar gestelde 21 miljoen!
Er zou pas sprake zijn van basiskwaliteit als er extra 10 miljoen beschikbaar komt voor o.a. een fietsbrug voor de verbinding Haven en stadshart (t.h.v. camping Waterhout).
Die verbinding zit blijkbaar niet in Tracébesluit? Merkwaardig.
In de nota van uitgangspunten staat nog op pag 27 dat deze 3de verbinding gerealiseerd zou kunnen worden uit een mogelijke verkleining van de 100 meter overkluizing bij de zgn. Schakel.
De ervaring met het Oostvaarderswold leert dat het onverstandig en riskant is om voorbereidende werkzaamheden in uitvoering te nemen voordat er afdwingbare garanties zijn die concreet vastliggen.
2. De inpassing van de Steigerdreef.
Het college gaat afwijken van het onherroepelijke Tracébesluit ivm zgn. optimalisaties.
De voorgestelde optimalisatie in het voorliggende plan zou volgens het college naderhand in de nadere uitwerking nog best aangepast kunnen worden (al of niet in overleg met belanghebbenden).
Hun inspraakmogelijkheden zouden alsdan volledig tot gelding kunnen komen. Het college erkent dat de participatie nog niet af, m.n. met bewoners van de Marken en gebruikers Spittershoek.
Daar zit nu precies de onduidelijkheid. De vraag is hoe dat dan gaat, want de raad stemt in met een variant waarmee bewoners van de Gildemark en de gebruikers van de Spittershoek geraakt worden in hun belangen. Daar komt de raad niet meer op terug!
Zo wordt participatie ’n wassen neus.
De vraag is ook wat zou er nog verder geoptimaliseerd kunnen worden en hoe verhoudt dit zich dat het Tracébesluit?
Binnen AromA is de status van dit gebiedsontwikkelingsplan ’n soort voorkeursbesluit.
Dit betekent dat er varianten in het voorliggende plan zouden moeten zijn. Die zijn er nu niet.
GroenLinks wil dat de door bewoners van de Gildemark ingebrachte variant serieus wordt onderzocht!
De aanvang van de verbreding van de A6 ter hoogte van het Weerwater staat gepland in 2017 met aanbestedingen in 2014. De raad zou die ruimte moeten gebruiken om deze onduidelijkheden weg te nemen.