Op de politieke markt van donderdag 6 maart stelde Mario Kramer van GroenLinks voor om de GGD onderzoek te laten doen naar de gevolgen van blauwalg voor de bewoners aan de Havenkom in Almere Haven.
De eerste blauwalg is alweer geconstateerd in Nederland. Dit is vroeg in het jaar en komt door de extreem warme winter. Gezien de trend is dit waarschijnlijk geen incident.
Bewoners aan de Havenkom hebben al jarenlang last van de blauwalg, met name van de stank. De klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Kinderen en honden hebben er last van als ze gezwommen hebben in water waar blauwalg in voorkomt, zoals darmklachten en huidirritaties.
Voor de bewoners en de horeca aan de Havenkom is de stank van blauwalg niet alleen heel vervelend en hinderlijk. Ze kunnen er ’s nachts niet van slapen. Ook de horeca heeft last van de blauwalg. Ze zien hun inkomsten verminderen omdat de klanten wegblijven.
Overlast is erg maar een gevaar voor de volksgezondheid is erger.
Daarom wil GroenLinks weten in welke mate het gas dat vrijkomt tijdens het rottingsproces van de blauwalg gevaarlijk is voor de volksgezondheid.
Uit de bespreking op de politieke markt bleek dat de problemen met de blauwalg nog wel 7 jaar kunnen blijven bestaan voordat deze opgelost zijn en dat de lapmiddelen zoals een bellengordijn niet echt helpen. Blauwalg door de sluis afvoeren naar het binnenwater van Almere is ook niet echt een oplossing.
GroenLinks komt donderdag 13 maart op de Politieke Markt met een motie vreemd aan de orde van de dag voor zo’n onderzoek.
Mario Kramer, fractieassistent