Annemarie Jorritsma ziet deze lijst als service. Aziz Adahchour geeft in een brief aan haar aan waarom GroenLinks af wil van die namenlijst.

Beste Annemarie,
Over die namenlijst ben ik afgelopen week ook geïnterviewd door omroep Flevoland. Jij geeft aan dat je die namenlijst als service ziet. Ik heb in mijn standpunt verwoord dat ik de lijst kwetsend en onterecht vind. De lijst bevat slechts Arabische/Islamitische namen. Er staan op de lijst bijvoorbeeld geen Berberse namen. Voor een grote groep Berbers is het heel pijnlijk dat ze door de Nederlandse gemeenten geconfronteerd worden met een namenlijst die zij al jaren bestrijden. Is de lijst misschien in de ogen van een autochtone Nederlander een simpele kwestie, voor de Berbers is het een principiële zaak. Er wordt hard gestreden om de Marokkaanse overheid zover te krijgen Berberse namen te erkennen. De afgelopen jaren is een aantal Berberse namen door Marokkaanse overheid erkend. Deze erkenning wordt gezien als een grote overwinning. Men ziet het verdwijnen van deze lijst uit de Nederlandse gemeenten als een grote overwinning voor de vrijheid.
Een andere kwestie is dat Marokkaanse Nederlanders steeds meer trouwen met mensen uit andere culturen. De gevolgen hiervan zijn dat de ouders twee of drie namen kiezen voor eigen kinderen. In deze situatie worden door de Marokkaanse overheid Arabische/moslimnamen geaccepteerd en andere namen dus niet. Dit is in mijn beleving een verkeerd signaal. Je kunt de rol van de gemeente zien als dienstverlening, maar de betekenis daarvan voor heel veel mensen is een andere. Sterker nog, de lijst is kwetsend. Het is niet aan de gemeente om als service een lijst met bepaalde namen te promoten of niet te promoten. Onze gemeente dient zich neutraal op te stellen.
Volgens de statistieken zijn er ongeveer 700.000 christelijke Marokkanen. Ongetwijfeld is er een groep daarvan in Nederland. Deze groep kiest waarschijnlijk voor christelijke namen. Helaas staan deze namen niet op lijst. Dan heb ik nog niet over de atheïstische Marokkanen of anderen met joodse achtergrond ect.

We moeten als gemeente met deze namenlijst niet suggereren dat we een grote groep Marokkanen bedienen. Dat is niet het geval. De statistieken zeggen dat de Marokkaanse gemeenschap in Nederland bestaat uit 70% á 85% Berbers. Ik moet wel bekennen dat de eerste generatie weinig moeite had met de lijst. Maar tweede en derde generaties zijn bewust van eigen identiteit. Hier doel ik op de Berbers/Arabische en de Nederlandse identiteit.
Ik hoop je hiermee mijn standpunt goed uitgelegd te hebben. Uiteraard ben ik altijd bereid je mondeling nader te informeren over deze kwestie.

Aziz Adahchour, raadslid