GroenLinks wil aanscherping van de nieuwe beheervisie, die momenteel door het college aan de raad wordt voorgelegd. Vanuit een krimpend budget zet het college in deze beheervisie neer dat men het zelfbeheer wil gaan stimuleren en welke rol de overheid dient te spelen. Bij deze kanteling naar meer burgerparticipatie is excellent partnerschap het gevleugelde woord.

Dit is behoorlijk ingrijpend. De hulp van de burger wordt ingeroepen onder het motto; de burger houdt z’n eigen straatje schoon. Maar.... daar hoort dan ook een visie bij hoe je dat excellente partnerschap faciliteert. En daar schiet deze visie te kort.

De gemiddelde “betrokken” Almeerder zit niet te wachten op het zelf gaan beheren; dat houdt nogal wat in, denk bijv. aan aansprakelijkheid. Kijk ook hoe het gaat met mandeligheid en tuinvergrotingen. In de wijkpeilingen scoort de inzet voor de buurt heel laag. Het is voor een burger pas interessant om mee te doen als er gewerkt mag worden aan nieuwe kwaliteit en nieuwe functies. De visie zou het beheer van de stad meer vanuit die behoefte van de inwoners moeten benaderen.
Bovendien zou aangehaakt moeten worden bij het toewerken naar de Floriade.
GroenLinks stelt daarom voor om het beheer van de stad mede vorm te geven aan de hand van de 4 thema’s van de Floriade; vergroening, voedselproductie, gezondheid en de energievoorziening van de stad.
Terecht is een de speerpunten ‘duurzaam werken’; samenwerken met partners en bewoners aan een hogere biodiversiteit, betere ecologische verbindingen en zorg voor flora en fauna. Kortom; meer stadsnatuur en meer stadslandbouw.
Vreemd dat dan een succesvol burgerparticipatieproject als het Groene Stadsleven door bezuinigingen in 2014 helemaal zou verdwijnen.
GroenLinks vindt dat de professionele begeleiding en expertise met het oog op de betrokkenheid van bewoners behouden moet blijven. Dit gebeurt nu in projecten zoals het Groene Stadsleven, je school kan de boom in, natuurlijke speelplaatsen bij scholen, de kenniskring Buurtmoestuinen van Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA) en Vereniging Buitenstad e.d.
GroenLinks stelt daarom via een motie voor dat succesvolle burgerparticipatieprojecten, zoals het Groene Stadsleven, behouden blijven en dat het college door verschuivingen binnen het budget voor het beheer van het openbaar groen hiervoor ruimte moet scheppen.
GroenLinks is tot slot zeer tevreden over het feit dat bij de begrotingsbehandeling onze motie is aangenomen dat er verder geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt gaan worden bij het beheer van de stad.