GroenLinks vraagt zich af of het Almeerse college van PvdA, VVD en CDA/Christenunie ook plannen heeft om de CO2 uitstoot in de stad de komende jaren aanzienlijk te verminderen. Van gemeentes wordt door de minister van milieu (Cramer, PvdA) daarop specifiek beleid verwacht.

PERSBERICHT

Gemeentes in de IJmond en de gemeente Amsterdam hebben in het kader van het rijksbeleid bijvoorbeeld bepaald dat supermarkten deuren moeten plaatsen voor hun koelvakken. Dit beleid is onlangs door de Raad van State getoetst en blijkt haalbaar te zijn. GroenLinks in Almere is van mening dat dit soort maatregelen ook in Almere ingevoerd moeten worden. GroenLinks roept het college dan ook op actief beleid te ontwikkelen om de CO2 uitstoot ook daadwerkelijk de komende jaren met 30 % te verlagen en geen afwachtende houding aan te nemen op dit gebied.

GroenLinks erkent dat de gemeente bij de aanbestedingen van energieconcessies (laatstelijk in Poort) hoge doelstellingen hanteert maar daar moet het niet bij blijven. Ook het aanleggen van een zonne-eiland in Noorderplassen is een goede stap. Maar dit zijn wel stappen uit de vorige collegeperiode.

Afsluiten van koelvakken is een vervolgstapje. Een andere, grotere, stap die gezet kan worden is het aanbrengen van windturbines op de gemeentelijke gebouwen. Scholengemeenschap Helen Parkhurst heeft op eigen initiatief al zo’n windturbine. Waarom niet op andere gebouwen? Ontwikkel plannen als gemeente maar daag ook de Almeerse bedrijven uit. Het verdient zich zelfs terug op de langere teermijn.

Geen passieve houding dus, maar actief achter minister Cramer aan!

Ruud Pet