Na lang wachten -2,5 jaar!- is het College dan eindelijk met haar woonvisie gekomen. Twee GroenLinksers hebben eraan meegeschreven, Jos van der Lans en Leo Platvoet. En dat is te merken, want de woonvisie is aardig sociaal.

Er is aandacht voor woningen voor mensen met een laag inkomen, voor jongeren en studenten, én voor ouderen. Ook is er aandacht voor de bewoners als burgers die in de stad wat te vertellen hebben en prima zelf kunnen bepalen hoe ze willen wonen en kunnen meeparticiperen in projecten. Daarnaast is er aandacht voor de bestaande stad en wordt er voor het eerst invulling gegeven aan het begrip duurzaamheid, aan hoe de Almeerse Principes te vertalen in het bouwen in Almere.
GroenLinks vindt het echter onacceptabel dat de woonvisie helemaal toegeschreven is naar de schaalsprong. In alles gaat de woonvisie ervan uit dat Almere er 60.000 woningen bij zal krijgen. Dit is echter nog geen uitgemaakte zaak, zeker voor GroenLinks niet. De discussie moet gaan over het hier en nu. Ook vindt GroenLinks dat de woonvisie eigenlijk niet los besproken kan worden van de structuurvisie, die net voor de vakantie is verschenen en nog steeds niet door de raad is behandeld. De timing is gewoon slecht.
Hoewel GroenLinks in hoofdlijnen wel met de woonvisie akkoord zou kunnen gaan, zijn er inhoudelijk nog wel de nodige kritiekpunten te noemen. Zo vindt GroenLinks dat het College erg vaag blijft over wat ze nu precies wil realiseren in de stad en hoe ze dat denkt te bereiken; hoeveel van de jongerenwoningen worden bijv. wanneer en waar gebouwd? Ook moet veel van de woonvisie door anderen worden gerealiseerd; van bewoners wordt veel verwacht als opdrachtgever voor zelfwoningbouw en het onderhoud van de openbare ruimte, van woningcorporaties het realiseren van woningen, zorgen voor leefbaarheid, etc. Dit riekt naar het afschuiven van verantwoordelijkheden. Wat gaat het College doen om dit alles zo goed mogelijk te faciliteren? Zeker nu de verhoudingen met de corporaties zo abominabel slecht zijn dat het College hen gewoon wil dwingen.
GroenLinks is het eens met het College om de goedkope woningen vooral aan mensen met een laag inkomen toe te wijzen. De woningen zijn ooit speciaal voor hen gebouwd. De gemeente moet daarnaast wel extra woningen bouwen voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen, omdat ze net wat meer verdienen. Wat GroenLinks betreft mogen de woningen die als “betaalbaar” worden gezien, wel veel goedkoper worden. € 647,- is namelijk niet bepaald betaalbaar te noemen, zeker omdat de huurders daarvan een groot deel zelf moeten betalen en Almere met zijn huren al gemiddeld € 50,- hoger ligt dan de rest van Nederland.
Tot slot nog twee storende zaken in de woonvisie: Parken lijken in de woonvisie alleen nog maar dienst te moeten doen voor recreatie. Maar parken zijn er ook voor rust en ruimte. De ecologie komt nergens terug in dit verhaal van het College. Tweede ergerlijke punt is dat de auto helemaal centraal staat bij het denken over het groeien van de stad. De huidige prioriteit voor de fiets en het Openbaar Vervoer wordt zomaar opzij geschoven. Dit staat haaks op de zgn. Almere Principes en kan natuurlijk niet. GroenLinks zal een duidelijk tegengeluid laten horen.

Willy-Anne van der Heijden, raadslid