GroenLinks ziet meer in ’n vertrouwenwekkend Almeers afsprakenkader met de hele sociale bouwsector, dan in een onderzoek naar outsourcing van het corporatiewerk. Dit is nl. grofweg wat de PvdA en de VVD willen met hun voorstel voor een regiecorporatie. Wij zijn veel meer benieuwd naar de resultaten van de gesprekken en de afspraken die de komende tijd gemaakt zullen worden met de corporaties. Ook het platform Wonen krijgt daarin zijn rol. Wij bepleiten een soort Almeers woonakkoord.
GroenLinks dringt al lang aan op (prestatie)afspraken met de corporaties.
Daarom willen we die gesprekken niet frustreren door nu te veel de focus te leggen op de regiecorporatie. Corporaties (en huurders) worden al genoeg voor het blok gezet door dit rijksbeleid van VVD en PvdA. Wat dat betreft is GroenLinks blij met de brief van die 90 PvdA-wethouders, waarin ze zich daar tegen keren.
De bouw van woningen zit in het slop. De huizenbubbel is geklapt. De huizenprijzen zijn tot rond 2008 spectaculair gestegen. Sommige huizen zijn in die periode verdrievoudigd door het prijsopdrijvende effect van de hypotheekrenteaftrek. Aangemoedigd door de overheid zijn ontwikkelaars en banken meegegaan in deze bubbel.
Veel parlementariërs en leden van het VVD-PvdA-kabinet geven nu de corporaties de schuld van de dalende woningproductie. “Een gotspe”; zegt Hugo Priemus. “Het kabinetsbeleid is de belangrijkste oorzaak.”
De PvdA, daarin verrassend gesteund door de VVD, wil nu dat hun college een onderzoek doet naar de regiecorporatie. In hun ogen gaat deze regiecorporatie zorgen voor een aanvullende bouwstroom.
Sterker nog; als de gemeente dit onderzoek niet doet “dan zal de komende jaren de bouwproductie lager zijn dan nodig is om te voorzien in de vraag naar woningen van Almeerders zelf.”
Wie zou er niet zwichten voor zo’n doemscenario?
Bovendien is het de vraag of je kunt wonen in zo’n onderzoek?
Het onderzoek moet uitwijzen of door outsourcing van corporatiewerk extra gebouwd kan worden voor de doelgroep. Outsourcing is door de VVD ingebracht; zij willen de corporaties uitkleden en terugdringen naar de arme kant van de samenleving. In hun ogen moeten marktpartijen de lucratieve woningen bouwen. Minister Blok wil corporaties splitsen. Volgens het regeerakkoord “Bruggen bouwen” worden de corporaties teruggedrongen tot hun kerntaak.
Blijkbaar willen PvdA en VVD ook “Bruggen bouwen in Almere” door outsourcing en meer marktwerking.
Krijgen we straks de situatie dat je als huurder vragen kunt stellen aan ’n callcenter in een of ander lagelonenland?
Of dat de gemeente het “outsourcen” van leefbaarheidsactiviteiten Europees moet aanbesteden?
GroenLinks vindt dat het mantra van meer marktwerking in de publieke sector inmiddels zijn grenzen zou moeten kennen. Hoeveel Fyra’s heb je daarvoor nodig?
Vreemd genoeg worden in hun voorstel ook middeldure huurwoningen en “betaalbare” koopgarantwoningen ook bij de regiecorporatie ondergebracht, ondanks dat dit in hun ogen niet tot de kerntaak van ’n corporatie zou behoren.
Dankzij de hypotheekrenteaftrek kan de netto woonlast van die koopwoningen omlaag. Blijkbaar is bij PvdA en VVD de prijsopdrijvende subsidie op schuld wel gewenst maar subsidie op de grond niet. De VVD spreekt schande van; “gesubsidieerde grond wordt na een paar jaar door corporaties met winst verkocht”, terwijl de PvdA ze daarbij helpt met; “corporaties maken winst op kosten van de gemeenschap”.
De VVD heeft weinig op met de sociale huursector, maar waar is de PvdA mee bezig?
De VVD wil zelfs studenten aan de koopwoning. Dat is misschien goed voor de binding aan Almere (zie er maar ‘ns vanaf te komen als je na je studie voor je baan naar elders moet verhuizen), maar wat moeten we met deze op hol geslagen stokpaardjes?
Tot slot; GroenLinks is verbolgen over het feit dat de initiatiefnemers slechts aangeven dat de kosten van het onderzoek uit bestaande middelen gedekt kunnen worden. Want wat gebeurt er als een oppositiepartij een dergelijk voorstel zou doen zonder specifiek aan te geven hoe de kosten gedekt worden? Juist ja; ’t voorstel wordt terug gewezen.