Almere omarmt Stadslandbouw en de Almere Principles. De Almere Principles zijn bedoeld als inspirerend richtsnoer voor iedereen die in de komende decennia betrokken is bij de ontwikkeling van Almere tot een duurzame stad. Ze krijgen betekenis door menselijk handelen, dus ook bij het eten.
Het druk bezochte jaarlijkse oogstfeest op de Stadsboerderij is een zichtbare manifestatie van deze groeiende betekenis.
Het Oostvaardersakkoord heeft als titel “investeren in een gezond Almere”; het akkoord zegt echter niets over de betekenis van duurzaam gezond voedsel.
Zo kan 't gebeuren dat.....

Zo kan ’t gebeuren dat ’n school in de eigen kantine bezig is om leerlingen te verleiden om gezonde voeding te gebruiken terwijl de gemeente vergunningen afgeeft voor mobiele frietkramen bij de voordeur. ’n Schoolvoorbeeld van “dweilen met de kraan open”.
Dit voorbeeld toont aan hoe noodzakelijk een gemeentelijke voedselstrategie is.
Met de nota Duurzaam voedsel in 2009 heeft de landelijke politiek zich uitgesproken voor verduurzaming van ons voedselsysteem.
In de nota zijn vijf ambities opgenomen die moeten leiden tot het verduurzamen van ons voedsel:

·         Verduurzaming van de productie en aanbod verbeteren

·         Consumenten verleiden tot de keuze van duurzaam gezond voedsel

·         Footprint voedselproductie verkleinen

·         Minder verspilling en verbetering van het welzijn van mens en dier

·         Bijdrage leveren aan de mondiale voedselzekerheid

Natuurlijk kan de overheid dit niet alleen en zelf voor elkaar krijgen. Producten en consumenten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om deze doelen te realiseren. Maatschappelijke partijen en overheden kunnen daarbij helpen.
De gemeente Almere kan veel doen om duurzaam voedsel te stimuleren. Almere kan bijvoorbeeld via Stadslandbouw een belangrijke rol vervullen in het stimuleren van productie en consumptie van lokaal voedsel, waardoor er kortere ketens kunnen ontstaan. Waardoor er ook meer contact ontstaat tussen boer en burger, zodat de mensen zich ook beter realiseren wat er eigenlijk komt kijken bij het produceren van ons eten. Zo heeft de gemeente ook een voorbeeldfunctie bij de verduurzaming van ons voedselsysteem en kan o.a. een rol spelen bij vermindering van verspilling en nieuwe vormen van educatie.
Samen met andere politieke partijen wil GroenLinks het initiatief nemen om te komen tot een Almeerse voedselstrategie. Een integrale voedselstrategie, waarbij verbindingen gelegd worden met de consument, met de regionale economie, met dier, natuur en milieu, met educatie en niet te vergeten; met gezondheid.
De bijeenkomst op 7 februari in www.duurzaamalmere.nl wil daartoe een eerste aanzet geven.