In de laatste raadsvergadering voor het reces is de gemeenteraad akkoord gegaan met het Masterplan Floriade, waarmee een “go” is gegeven voor het organiseren van de Floriade in Almere. GroenLinks heeft na veel wikken en wegen voor het Masterplan en daarmee voor de Floriade gestemd, echter met een stemverklaring. Daarover later meer. Hieronder onze afwegingen
Bij de behandeling van het raadsvoorstel over de Floriade in januari dit jaar (waarin de contouren voor het uit te werken Masterplan waren geschetst), waren er nogal wat punten die GroenLinks uitgewerkt wilde zien. Zo vonden we de inhoudelijke onderbouwing te mager.
Waarom is de scope van de Floriade zo beperkt tot Almere en de regio Amsterdam? Waarom wordt de Floriade niet breder ingezet om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de urgente mondiale voedselproblematiek? De Floriade zou op deze manier ook bij uitstek een vliegwiel kunnen zijn om van Almere zelf een zelfvoorzienende stad te maken, energieneutraal en met een circulaire economie. Maar wij hadden meer kritiekpunten.
Zo hebben we onze zorgen geuit over de financiële onderbouwing van het hele Floriadeverhaal, onder meer over het feit dat de gemeente gedurende het hele proces de grootste risicodrager blijft.
Tot slot hebben we gehamerd op goed participatieproces voor bewoners tijdens het hele proces. Omdat we op dat moment van de wethouder te weinig zekerheden kregen en onze moties om dat te borgen het niet haalden, hebben we in eerste instantie tegen het raadsvoorstel gestemd.
Masterplan
In juni/juli 2015 lag dan het Masterplan voor, waarin alles uitgewerkt was. Met ruim 1000 pagina’s (incl. alle bijlages) een flinke kluif om doorheen te worstelen. Er is goed gewerkt aan een betere inhoudelijke onderbouwing. Verschillende vraagstukken zijn nu met elkaar verbonden, zoals het mondiale voedselvraagstuk met het mondiale verstedelijkings-vraagstuk. Zelfvoorzienendheid en energieneutraal zijn als uitgangspunt genomen, waarbij het idee over de circulaire economie en gezonde systemen verder zijn uitgewerkt. De wethouder had zelfs mc Donough er weer bijgehaald om de Almere Principles te vertalen naar de Floriade. Kortom, er is nu een Floriadeverhaal dat staat. Ook onze motie over participatie –die net als de vorige niet werd aangenomen- zien we nu in het verhaal terug. Dat is mooi.
Inhoudelijk zit het dus wel goed met de Floriade. Het Masterplan geeft echter weinig zekerheid over een goede financiële onderbouwing, is onduidelijk over de legacy (wat laat je achter na de Floriade) en de rol van de raad. Wat betreft de financiële onderbouwing had GroenLinks tot op het laatst twijfels over de optimistische opbrengsten en het financieel erg door elkaar lopen van de verschillende onderdelen van de Floriade (the making of, het evenement en de legacy), waardoor de financiën moeilijk te doorgronden zijn. Waarmee gaan we nu eigenlijk akkoord? Is dat allemaal wel verantwoord als wij als gemeente de grootste zo niet enige geldschieter blijven? Wij hebben steeds gezegd behoefte te hebben aan een duidelijk en realistisch verhaal, en aan grip op het proces. We hebben daarom een aantal moties en amendementen van andere partijen (zoals risicomanagement en een goede rol van de raad), gesteund.
Dan the legacy. Als wij een stad zonder afval willen zijn, energieneutraal en zelfvoorzienend, hoe ziet de Floriadewijk er dan straks uit na het event van de Floriade? Wij vonden dit te weinig uitgewerkt in het Masterplan, waar alleen een aantal modellen zijn weergegeven. We hebben daarom zelf een motie ingediend, waarin gekozen wordt voor een wijk die zelfvoorzienendheid en energieneutraal zijn als uitgangspunt heeft, waarbij het idee over de circulaire economie en gezonde systemen helemaal is uitgewerkt. Ook de mobiliteit moet in onze ogen hierbij worden betrokken. Passend bij een groene Floriade is het van belang om dan een autoluwe, en indien mogelijk autovrije wijk als uitgangspunt te nemen, met ook een smallere boulevard. Deze motie is door de raad aangenomen. Samen met de PvdA hadden we een motie om op weg naar de Floriade de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Ook deze is aangenomen.
Tot slot de rol van de raad. Wij vinden ten eerste het instellen van een volggroep een goed idee. En ten tweede wil GroenLinks dat de raad over de belangrijke beslissingen gaat m.b.t. de Floriade. Dat is een wijze les van Venlo maar ook een wijze les gezien Omniworld en recent nog de Kunstlinie. Het op afstand zetten van de raad door alles te delegeren aan de BV en het College, is in onze ogen ongewenst. De moties van andere partijen op dit vlak hebben we gesteund.
Wij hebben als GroenLinks uiteindelijk de balans opgemaakt: inhoudelijk klopt het verhaal nu, maar hebben we genoeg vertrouwen in de rest? Met het aannemen door de raad van onze eigen moties en de moties en amendementen van andere partijen die wij steunden, denken we als GroenLinks voldoende waarborgen te hebben gekregen. Van belang daarbij is dat we als raad hebben afgedwongen dat we frequent meegenomen worden in het proces en dat de raad alle belangrijke besluiten krijgt voorgelegd. Wij zullen deelnemen aan de Volggroep Floriade en via die weg ook actief hierop toezien!
Wij hebben ingestemd met het Masterplan, maar wel met een stemverklaring aangaande de camping. Wij hebben tegen het amendement gestemd van de VVD en PvdA ten aanzien van de camping en daar in onze stemverklaring nadrukkelijk afstand van genomen. Waarom?
-Met geen van de ondernemers was op dat moment een schriftelijke overeenkomst. Door de jachthaven positief te benoemen, Atlantis helemaal niet te noemen en alleen voor wat betreft de camping op te roepen tot een uiterste datum voor de onderhandelingen wekt dit amendement de schijn van willekeur.
-In de toelichting gaan de VVD en PvdA nog verder: zij geven aan dat de camping de Floriade en de latere gebiedsontwikkeling zou beperken. De camping is echter vanaf het eerste ontwerp een onderdeel van de plannen. Wij vinden het verrassend dat deze partijen tijdens de laatste avond hierover beginnen en met een amendement komen.
-Wij denken dat de wethouder heel goed in staat is de onderhandelingen op een goede manier te voeren en af te ronden en vinden het onwenselijk dat de raad zich op deze manier bemoeit met de onderhandelingen.
Willy-Anne van der Heijden