Op vrijdag 4 april bezocht de GroenLinksfractie het reïntegratiebedrijf Kompaan. Kompaan is een door de gemeente gesubsidieerde organisatie, die zich richt op moeilijk te bemiddelen cliënten van de sociale dienst. In de wijken is Kompaan vaak zichtbaar met het project Tornado.
Cliënten van de sociale dienst met een redelijk perspectief om weer aan de slag te komen op de arbeidsmarkt vinden hun weg meestal via een van de commerciële reïntegratiebedrijven. Ook bij dit soort trajecten is er sprake van subsidie door de gemeente. In tegenstelling tot Kompaan hebben deze commerciële bedrijven een winstoogmerk. Bij Kompaan gaat het echter om meer dan alleen maar toeleiding tot de arbeidsmarkt. Zo bemiddelt Kompaan bijv. bij schuldsanering, wijst door naar de hulpverlening en zorgt ervoor dat deelnemers terecht komen bij verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg, mocht dat nodig zijn. Kortom; intensieve zorgbegeleiding.
De betrokkenheid van de werkbegeleiders valt op. Dit zijn mensen met het hart op de goede plaats. Daarnaast zijn ze ook heel recht door zee. Zoete broodjes worden niet gebakken. Er wordt inzet verwacht. Maar als je die inzet toont, kun je ook veel ondersteuning verwachten.
Kompaan is succesvol. De helft van de trajecten slaagt. In de commerciële sector lukt dat maar bij een derde van de cliënten. Vergelijkbare organisaties als Kompaan in de grote steden hebben net als in de commerciële sector een slagingspercentage van 30. Goed werk dus bij ons Almeers bedrijf. Zeker omdat zij met de moeilijkste doelgroep werken. Een doelgroep die de commerciëlen niet willen.
Het aantal toeleidingen vanuit de sociale dienst is wel een aandachtspunt. Er zijn zo’n 2000 potentiële klanten voor Kompaan. De sociale dienst leidt echter maar 250 klanten toe naar trajecten bij Kompaan. Afgezet tegen het geringe succes van de commerciële trajecten is dit op z’n minst vreemd te noemen. Voor GroenLinks reden om zich te beraden op de te ondernemen stappen.
Ruud Pet,
fractievoorzitter