GroenLinks maakt zich grote zorgen over de gevolgen die de uitbreiding van het vliegveld Lelystad heeft voor Almere. Terwijl wij i.v.m. de schaalsprong praten ...


Terwijl wij i.v.m. de schaalsprong praten over een uitbreiding van Almere aan de oostelijke kant, krijgt vliegveld Lelystad straks zoveel vluchten dat juist de inwoners aan de oostelijke kant flinke milieu- en geluidsoverlast zullen hebben! Dat is zeer ongewenst. GroenLinks wil dat het college hiertegen in actie komt.

Hoewel het College namens de gemeente deelneemt aan de ontwikkelingsmaatschappij voor het vliegveld, wordt de raad maar niet geïnformeerd over de uitbreiding van het vliegveld Lelystad, waarover binnenkort landelijk een besluit valt. Blijkbaar vindt het College het niet de moeite waard om ons Almeerders te vertellen hoe onze belangen hierbij worden behartigd.
Reden voor coalitiepartij CDA en voor de SP om de uitbreiding van het vliegveld afgelopen donderdag op de agenda van de politieke markt te zetten. Om de raad te informeren hadden ze de directeur van het vliegveld en de Milieufederatie uitgenodigd. Twee zeer verschillende partijen met ook zeer verschillende verhalen.
Zo benadrukte de directeur van het vliegveld dat de uitbreiding helemaal wettelijk binnen de huidige Planologische Kernbeslissing (PKB) bleef en sprak hij daarom over een uitbreiding van maximaal 5000 vliegbewegingen. Dit zou met veel extra werkgelegenheid gepaard gaan, wel zo’n 2000 à 3000 banen. En om meer aan de milieuwensen tegemoet te komen, had hij zelf een alternatieve vliegroute bedacht voor de geplande route over het natuur- en stiltegebied de Oostvaardersplassen. Deze route gaat over de oostelijke kant Almere.
Addertje onder het gras bij dit verhaal, waar GroenLinks op gewezen heeft, is dat de huidige PKB binnenkort afloopt. Hierdoor staat de deur open voor veel meer vliegbewegingen. Dat men op rijksniveau al die kant op denkt, blijkt uit het advies van de Commissie Alders. Deze heeft voorgesteld om in Lelystad, Eindhoven en Twente 70.000 vliegbewegingen extra mogelijk te maken. Dat betekent voor vliegveld Lelystad minimaal 25.000! Dat is beduidend meer dan de 5000 die de directeur van het vliegveld schetste. Veel van deze vluchten zullen ook over de Oostvaardersplassen gaan. Een zeer verontruste gedachte.
Milieudefensie was zeer kritisch over een uitbreiding van het vliegveld. De vakantiecharters, die Schiphol voor Lelystad in gedachte heeft, brengen nauwelijks werkgelegenheid met zich mee omdat mensen niet lang vertoeven op het vliegveld. Nog belangrijker is dat er meer geluidsoverlast en CO2 uitstoot zullen zijn.

GroenLinks heeft aangegeven het onderwerp opnieuw te willen agenderen, waarbij dan met onafhankelijke experts kan worden besproken over hoeveel vliegbewegingen we het straks echt hebben en wat dat voor Almere betekent. Ook geluidsoverlast, de emissie (CO2) en milieubelasting, en de inbreng van inwoners van Almere zullen dan aan de orde komen. Voor Schiphol bestaat een overleggroep met bewoners, waarom in Flevoland niet? Tot slot wil GroenLinks van het college wel eens weten wat ze tot nu toe heeft gedaan om de belangen van de Almeerders te behartigen. Als we als bestuur van Almere de landelijke politiek nog willen beïnvloeden, moeten we zowel als college als raad snel in actie komen.

Willy-Anne van der Heijden, fractieassistent