Met deze harmonisatie wil het college het peuterspeelzaalwerk per 1 januari 2014 laten opgaan in de sterk versnipperde commerciële kinderopvang. Marktwerking bij een kwetsbare doelgroep waar GroenLinks vraagtekens bij zet. Met deze harmonisatie zullen ook de peuterspeelzaalmedewerkers van bijvoorbeeld de Schoor overgaan naar de kinderopvang.
GroenLinks bestrijdt trouwens dat deze overname van het peuterspeelzaalwerk door de kinderopvang de enige manier is om de wachtlijsten op te lossen.
Er zijn op dit moment nog meer zorgpunten, zoals:
De overdracht VVE (voor- en vroegschoolse educatie) van peuterspeelzalen naar kinderopvang, dus ook de overgang van deze VVE-peuters in de leeftijd tot 4 jaar.
Een ander zorgpunt is de integratie van peuters, medewerkers, etc. bij deze harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.
Kunnen bijv. de kinderopvanginstellingen, gespreid over alle wijken, peuterarrangementen van ca. 3 uur per dagdeel aanbieden?
Welke selectiecriteria voor de kinderopvangaanbieders worden gehanteerd bij deze harmonisatie?
Bij deze hele operatie worden steeds de Integrale Kindcentra als doel genoemd. Er zijn echter ook goed functionerende Brede Scholen in Almere. Hoe moet ’t daarmee?
Er is ook nog een voorbehoud van de ondertekenaars van de intentieverklaring zolang de peuteropvang niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag naar aanleiding van de rechter in Middelburg.
We kennen ook de situatie dat toezicht op de kinderdagverblijven door de GGD niet altijd goed verloopt en dat er regels omzeild worden.
GroenLinks Almere wil bovenal kwaliteitsgaranties dat de commerciële kinderdagverblijven de pedagogisch-didactische VVE-opdracht aankunnen om te voorkomen dat met name kinderen met achterstand de dupe worden.
Tot slot moet de rol van de Schoor niet vergeten worden. Deze is in Almere het kenniscentrum op het gebied van VVE en peuterspeelzaalwerk.