In Tilburg en in Gent (B) is het openbaar vervoer in de stad (bijna) gratis. Dat is goed voor het milieu, goed voor de mensen met een smalle beurs en goed voor de volksgezondheid. Laten we dit in Almere ook invoeren!

Dit was de titel van een conferentie in Tilburg over dit onderwerp. Tilburg geeft in ons land het goede voorbeeld. Ze hebben het TOP ticket, dat kost € 0,50 voor een volwassenen en de kinderen mogen gratis mee. Daar kun je dus op en neer mee naar het centrum.

Voor 55+ers is het openbaar vervoer gratis, evenals het vervoer op de trein tussen de stations in Tilburg. Ook een goed idee voor Almere.

Mijn vrees was dat door gratis openbaar vervoer veel mensen niet meer op de fiets gaan, maar dat valt mee. Mensen die de auto laten staan, nemen vaak de fiets naar het station, zodat het aantal fietskilometers gelijk blijft. Dit kwam o.a. uit studies uit Gent in België, waar ze met succes het openbaar vervoer gratis gemaakt hebben.

Tilburg doet het rustig aan. Is op weg naar gratis openbaar vervoer. De wethouder uit Tilburg legde ook een verband met de WMO. Door het vervoer gratis of heel goedkoop te maken, zorg je er voor dat mensen die van een minimum moeten leven, niet in een isolement komen.

Al met al een goed voorbeeld voor Almere.

Mario Kramer