De fractie van GroenLinks heeft ook ingestemd met het indienen van het bidbook voor de Floriade en daarmee willen ook wij meedingen naar dit evenement in 2022.
De afwegingen zijn bij dit soort evenementen nooit makkelijk. Wat krijg je waarvoor? Welke risico’s loopt de gemeente? Wat is de uiteindelijke meerwaarde?

Eerst de risico’s. Volgens een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van een Verkennersgroep van de raad zijn er nu te voorziene risico’s van 10 miljoen euro. Dit is de garantstelling vanuit de gemeente voor het evenement. De onafhankelijk adviseur stelt hierbij echter dat alleen in het ‘zwartste’  scenario dit risico echt wordt gelopen. Er mag vanuit gegaan worden dat er andere financiers zullen komen die mee willen investeren. Zij baseren zich hierbij op de ervaringen met vorige Floriades.
Een ander risico betreft de investeringen in het gebied dat na de Floriade geschikt moet zijn voor een nieuwe, groene, woonwijk. Een woonwijk die er toe bijdraagt dat het Weerwater een centraal meer in en van de stad wordt. Als we onverhoopt in de periode na 2022 geen huizen gaan bouwen in dit gebied omdat er geen vraag naar is, heeft de stad een probleem. Het beoogde aantal woningen om break even te draaien is 600.

Wat krijgen we ervoor? In de eerste plaats een evenement, een ‘groen’ feestje. Met een economische impuls door de te verwachten 2 miljoen bezoekers (sober scenario).
Een gebiedsontwikkeling die het groene karakter van de stad versterkt. Volgens de plannen kan er een redelijk unieke wijk ontstaan waarin gewoond, gewerkt en gestudeerd kan worden. De agrarische Hogeschool is voorzien in dit gebied, stadsland- en tuinbouw kan haar plek krijgen.
De investeringen in het gebied (wegen, verkaveling, leidingen) geven, volgens de plannen, ruimte om over ruim 10 jaar een eigentijdse ontwikkeling te realiseren. Niet zoals nu in Venlo. Daar is het gebied alleen geschikt als bedrijventerrein. Almere kiest voor flexibiliteit.
Een belangrijk uitgangspunt bij het besluit om mee te dingen naar de Floriade is de kans om (mee) te kunnen profiteren van de innovatieve bedrijvigheid in tuin- en landbouw. Nederland is hierin toonaangevend. Bij Venlo is op dit gebied de laatste jaren veel economische ontwikkeling geweest.
Er liggen kansen om in het verlengde van de ontwikkeling van het Floriade terrein de overkluizing van de A6 te realiseren. Het Rijk staat niet afwijzend, maar heeft nog niets hard toegezegd. Voor GroenLinks wel een ultiem doel!
Uiteindelijk is voor ons het ‘duurzaamheidconcept’ dat ten grondslag ligt aan deze Floriade mede bepalend geweest om voor te stemmen. De Floriade wordt ingezet voor de ontwikkeling van een Groene Stad; duurzaam, milieubewust, innovatief. Passend bij de oorsprong van de stad. Het wordt wel belangrijk de komende jaren hierop te blijven controleren, te blijven stimuleren. Vanzelfsprekend zijn we dan gebaat bij een sterk GroenLinks……

Alles overziend zijn wij bereid de komende tien jaar deze investeringen te doen. Onze stad kan wel impulsen gebruiken op weg naar ‘volwassenheid’ en op weg naar een blijvend aantrekkelijk woon- en werkstad.