De blauwalg is ondanks de genomen maatregelen toch weer opgedoken in de Havenkom. Hoe kon dit gebeuren? Henk Laffra, een bewoner aan de Sluis, heeft ons een rondleiding langs de havenkom gegeven om te laten zien hoe de blauwalg het bubbelscherm en de pompen trotseert. De foto’s in deze reportage zijn genomen in juni en juli 2007.
Donderdag 26 juli was een grauwe dag: winderig, veel bewolking en af en toe een bui. Omstandigheden die niet echt gunstig zijn voor blauwalgbacteriën, want die groeien pas bij windstille dagen met veel zon. Toch is het water zelfs achter de sluis nog groen van de blauwalg. Eerder deze week was het namelijk mooi weer, waardoor de blauwalg snel groeide. Op die mooie dag heeft de sluis veel boten doorgelaten en daardoor miljoenen liters water met blauwalg naar de binnenwateren gevoerd. Deze blauwalg is nog steeds te zien op het doodlopende stuk gracht achter de sluis en wacht op mooier weer om weer te gaan groeien en stinkende gassen te produceren.
De sluis liet op een mooie zomerse dag miljoenen liters water met blauwalg door (boven), waardoor de binnenwateren vol met blauwalg stroomde (beneden).
|
We lopen naar het bubbelscherm dat bij de ingang van de haven ligt te pruttelen. Deze moet ervoor zorgen dat de blauwalg buiten de havenkom blijft . “Het bubbelscherm was alleen pas geplaatst toen de havenkom al vol lag met blauwalg”, aldus Laffra. “Bovendien, bij een klein zuchtje aanlandige wind stroomt de blauwalg gewoon langs het scherm de haven in.” Verder liggen er langs de kade om de 10-15 meter een aantal pompen. Daardoor wordt het water rondgepompt en zou de blauwalg geen kans krijgen om te groeien. Die maatregel werkt alleen op die ene vierkante meter waar de pomp ligt. Dat zet dus ook niet echt zoden aan de dijk. Daar komt nog eens bij dat door de beweging van het water de blauwalg richting de sluis loopt, waardoor het in de binnenwateren komt.
De pompen in de havenkom zijn veel te zwak om de blauwalgengroei tegen te gaan
Dan het reinigen van het water. Grote gele tankwagens zuigen de blauwalg op. Laffra laat foto’s zien van tankwagens die de blauwalg in het riool dumpen. Dit mag alleen met toestemming van het Waterschap Zuiderzeeland. Laffra:“Wethouder Smeeman zei vorig jaar nog dat hij nooit toestemming zou geven voor dumping in het riool. Denkt hij dat die werklui, midden in een woonwijk met veel mensen erom heen, clandestien die blauwalg aan het dumpen zijn? En dit jaar doen ze het gewoon weer!”
Tegenover de Goedewerf wordt de blauwalg in het riool gedumpt
450.000 euro hebben deze maatregelen in totaal gekost. Weggegooid geld zo blijkt nu dus. De bewoners en de EM vereniging stelden een alternatieve en zeer goedkope oplossing voor: de modderballen. Laffra: “We weten niet of die wel werken, maar als een proef met modderballen zou mislukken, waren we in ieder geval niet 450.000 Euro armer geweest” Aldus Laffra. GroenLinks heeft het voorstel van de bewoners altijd omarmd en wil op z’n minst een proefneming. Maar tot nu toe kiezen wethouder Smeeman en Rijkswaterstaat voor dure, niet werkende oplossingen.
Na het reces laten wij weer van ons horen!
Sander Jansen, fractieondersteuner GroenLinks
Edwina Molina, fractielid GroenLinks
Foto's: Henk Laffra