GroenLinks heeft samen met de ChristenUnie het DuurzaamheidsLab op de agenda van de Raad gezet. Beide partijen vinden het zgn. ‘Werkplan Duurzaamheidslab’ veel te vaag.

Het college heeft de raad een ‘Werkplan Duurzaamheidslab’ voor de toepassing van de Almere Principles toegezonden. Dit Duurzaamheidslab kan worden omschreven als een groep mensen die nadenkt over de praktische vertaling van de Almeerse duurzaamheidprincipes bij de verdere uitwerking van de Schaalsprong Almere 2030. Niet alleen in de nieuwe gebieden, maar ook in de bestaande stad. Ook manieren waarop de gemeente zelf haar eigen processen duurzamer kan inrichten zijn onderwerpen van onderzoek. Van het Duurzaamheidslab wordt bovendien gevraagd inspiratie te leveren aan investeerders, beleggers en ontwikkelaars die uiteindelijk wel de zaken duurzaam moeten neerzetten.
De fracties van de ChristenUnie en GroenLinks vinden dit Werkplan Duurzaamheidslab onvoldoende uitgewerkt en niet in overeenstemming met de verwachtingen die een jaar geleden gewekt zijn bij de introductie van de Almere Principles in brede kring. Toen werd de indruk gewekt dat Almere ook een schaalsprong zou gaan maken op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin.
Met dat beeld voor ogen missen de fracties van GroenLinks en de ChristenUnie nogal wat; bijvoorbeeld een uitvoeringsagenda met een concrete planning en activiteitenlijst. Verder worden geen producten genoemd die het Duurzaamheidslab zou moeten opleveren en hoe de beschikbare gelden van gemeente, Provincie en Rijk nu werkelijk ingezet worden is ook niet duidelijk. Zij hebben ook vragen over partijen met gevestigde posities, zoals energie-  en afvalverwerkingsbedrijven en tenslotte zien ze de uitwerking van de Almere Principles in de bestaande stad onvoldoende terug.
Om over deze onderwerpen helderheid te krijgen, maar vooral ook om te voorkomen dat praten over de Almere Principles blijft steken in mooie woorden, hebben de fracties gevraagd het onderwerp op de agenda van de Raad te zetten.

Jolanda van Dijk, raadslid