In park de Uithof wordt door bewoners kleinschalig groenbeheer toegepast. Dit kleinschalige beheer wordt ondersteund door Landschapsbeheer Flevoland onder de noemer Het Groene Stadleven. In maart voerde een aannemer in opdracht van de gemeente dunningswerkzaamheden uit in het gebied. Helaas ging daarbij het een en ander mis.

In het overleg met de vrijwilligersgroep zou de afvoer van het hout gebeuren met trekpaarden. Deze manier van werken zorgt voor een minimale schade aan de onderbegroeiing. Blijkbaar ging dit de aannemer niet snel genoeg, en na een aantal dagen met paarden te hebben gewerkt, is alsnog overgegaan op slepen met tractoren. Helaas is dit gebeurd zonder enig overleg met de vrijwilligers. Deze manier van werken heeft een enorme schade aangebracht aan de ondergroei. Bovendien is er veel meer gedund dan de bedoeling was.

D66 heeft hier vervolgens vragen over gesteld aan de toen nog in functie zijn wethouder Steunenberg. Haar antwoord was even lachwekkend als schokkend: het zou zielig zijn voor de paarden en bij dunning vallen bomen nu eenmaal tegen andere bomen aan die dan ook gedund moeten worden. De realiteit is dat de aannemer het gerooide hout mag hebben en er dus bij gebaat is dat er meer gedund wordt. Ook snel werken is vooral in het voordeel van de aannemer. Bij de vrijwilligers heeft dit geleid tot enorme teleurstelling: niet alleen is een deel van hun werk vernield, ook is het vertrouwen in de gemeente geschonden die er zorg voor had moeten dragen dat de afspraken nagekomen zouden moeten worden.

Nadat Landschapsbeheer Flevoland zijn uiterste best had gedaan om de vrijwilligers toch weer te enthousiasmeren werd er als klap op de vuurpijl een artikeltje geplaatst in het interne blad van de gemeente de Intramare waarin de werkwijze in de Uithof geprezen werd. Citaat: “Bijzonder voor ons was de duurzame, kleinschalige en natuurvriendelijke manier van verwijderen van gekapte bomen, namelijk door paarden” Op het moment van publiceren, was al duidelijk dat de werkzaamheden op een andere manier hadden plaatsgevonden. Nogmaals een klap in het gezicht van de vrijwilligers dus.

Het Groene Stadsleven staat onder druk. De subsidie hiervoor wordt afgebouwd. De gemeente zegt  vrijwilligersgroepen te willen ondersteunen vanuit de gemeente zelf. Dezelfde gemeente is vooralsnog niet eens in staat zorg te dragen voor een goede communicatie met bewoners en aannemers over werken het gebied.

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over de bovenstaande gang van zaken. Tevens zal er bij de behandeling van de beheervisie een motie worden ingediend om er zorg voor te dragen dat Landschapsbeheer Flevoland de vrijwilligersgroepen kan blijven ondersteunen. En tenslotte zijn vrijwilligers die participeren in het Groene Stadsleven ook een e-petitie hierover gestart.

Als de petitie is geactiveerd komt de link op deze site te staan.

De schriftelijke vragen die GroenLinks gesteld heeft:

http://gemeenteraad.almere.nl/sitemap/gemeenteraad_content/_pid/kolom1-1/_rp_kolom1-1_elementId/1_3048446