GroenLinks wethouder Micha Mos krijgt veel onderwerpen in zijn portefeuille waar GroenLinks zich altijd al sterk voor maakt. De komende twee jaar gaat hij zich bezighouden met werk en inkomen, armoede en schulden, asiel en inburgering, participatie, mobiliteit en het ambachtscentrum.
Voor het nieuwe coalitieakkoord werkt GroenLinks samen met de PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en CDA. Shadi Nikshomar zat als kersverse vicevoorzitter van de fractie samen met Jaap Steenkamer aan de onderhandelingstafel. ´Het was erg intensief, maar we zijn heel trots op wat we hebben bereikt.´
Hier zijn enkele punten uit het coalitieakkoord waar we extra trots op zijn:
In de jeugdzorg krijgen de meest kwetsbaren altijd hulp
Er moet de komende jaren worden bezuinigd op de jeugdzorg, maar wij zorgen ervoor dat dit niet ten koste gaat van degene die het het hardst nodig hebben. "Juist ten tijde van bezuiniging, spelen wij een belangrijke rol. Juist dan kun je het verschil maken, en ervoor zorgen dat we wat we belangrijk vinden, beschermen," aldus Nikshomar. " De meest kwetsbaren moeten altijd op onze hulp kunnen rekenen. In het akkoord spreken we dat dus ook af. Zo garanderen we dat gezinnen en jongeren met de meest urgente problematiek eerst geholpen worden en zorgen we ervoor dat schrijnende gevallen altijd worden geholpen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat een budgetplafond echt als laatste redmiddel wordt gezien en zelfs dan garanderen we door een hardheidsclausule dat de meest schrijnende gevallen altijd terecht kunnen. ¨
We bouwen duizenden nieuwe woningen, waarvan 40% sociale huur
Iedereen in Almere moet een passende en betaalbare woning kunnen vinden: jong, oud, rijk en mensen die minder te besteden hebben, alleenstaanden en gezinnen, studenten, starters en doorstromers. Op dit moment is dat niet het geval. Daarom verhogen we bij nieuwe projecten het percentage sociale huur naar 40%, zodat over de hele stad een gemiddelde van 30% sociale huur komt. Ook willen we 3.000 extra sociale woningen realiseren, en investeren in 2.000 aangepaste woningen. Daarnaast gaan we investeren in middenhuur.
We gaan armoede beter bestrijden
Op dit moment zijn er talloze verschillende potjes en regelingen, een complex systeem waar mensen die hulp nodig hebben het soms niet vinden. Daarom versimpelen en automatiseren we armoederegelingen, zo ontvangen mensen die er recht op hebben straks automatisch de individuele inkomenstoeslag. Het is belangrijk om onze kwetsbare inwoners te ondersteunen, de administratieve lasten te verminderen en financiële zekerheid te bieden. In het bestrijden van armoede is een belangrijke rol voor Almeerse noodhulporganisaties weggelegd. Deze organisaties staan kwetsbare inwoners bij en voorzien hen van voedsel en ondersteuning. Daarom stellen we de komende twee jaar jaarlijks € 200.000 beschikbaar voor de noodhulporganisaties.
De stadspas wordt ingevoerd
Per 1 januari 2025 wordt de stadspas ingevoerd, naar het voorbeeld van de regeling in Groningen. Nikshomar: ¨GroenLinks Almere is erg blij met de komst van de stadspas. We zijn hier al een langere tijd mee bezig en onze leden vinden dit erg belangrijk. Dit bleek ook tijdens de thema avond over armoede die we onlangs organiseerden. We hebben toen aangeven dat we dit zouden realiseren, mochten we mee gaan besturen en nu komen we die belofte na.¨
Budgetten voor cultuur worden zoveel mogelijk beschermd
Nikshomar: ¨Want als er moet worden bezuinigd, gaan kunst en cultuur er vaak als eerste aan. Dit hebben wij voorkomen door de budgetten voor kunst en cultuur de komende jaren veilig te stellen.¨ Dit betekent ook dat de Almeerse theatergroep Vis à Vis wordt behouden voor de stad.
Almere blijft een stad waar ruimte is voor vluchtelingen
¨Op dit moment vangt Almere meer vluchtelingen op dan volgens de spreidingswet zou moeten, en wij gaan dit ruimhartige beleid in stand houden,¨ zegt Nikshomar. We blijven invulling geven aan het plan ‘Van Vluchteling naar Almeerder’. Tegelijkertijd gaan we onderzoeken of er meer instroom plekken gerealiseerd kunnen worden.
Almere wordt de eerste klimaatneutrale stad van Nederland
Om de eerste klimaatneutrale stad van Nederland te worden en vanwege de wereldwijde klimaatcrisis en de netcongestie komen er geen bezuinigingen voor milieu en klimaat, energie(armoede) en de omgevingsdienst. We willen een versnelling van de energietransitie en daar inwoners, energiecoöperaties en ondernemers beter bij betrekken. De oprichting van ‘Almeerse Duurzame Energie’ zal helpen om duurzame, veilige en betrouwbare warmte en energie te leveren.
Almere wordt toegankelijker
Diversiteit en inclusie zijn belangrijke thema ́s voor GroenLinks en daarom hebben we in het coalitieakkoord veel punten aangedragen. We reserveren € 3 miljoen om de stad toegankelijker te maken - dit zijn projecten als voldoende en inclusieve openbare toiletten, het nivelleren van stoepen en het toegankelijk maken van stranden. Daarnaast gaan we aandacht besteden aan ‘vijandige architectuur’, zodat de stad weer van iedereen wordt. Ook gaan we straatintimidatie tegen. Ook moet de gemeentelijke website toegankelijk zijn voor laaggeletterden, anderstaligen en slechtzienden, en we zorgen ervoor dat de gemeente geen gebruik maakt van algoritmes die discriminatie in de hand werken.
Het OV moet betaalbaar worden voor iedereen
Almere is een OV- fiets- en wandelvriendelijke stad en dat willen we graag zo houden. Het OV-aanbod moet minstens op het huidige niveau blijven, en het liefst zorgen we er ook voor dat Almere ’s nachts bereikbaar is door bijvoorbeeld de proef met de nachttrein voort te zetten. Het OV is ook heel duur voor sommige mensen. Daarom gaan we onderzoeken welke groepen het OV nu vanuit kostenoverwegingen mijden en of deze groepen gratis of goedkoper kunnen reizen.
De burger krijgt meer stem
We gaan hard aan de slag met het invoeren van een burgerberaad op lokaal niveau. Ook willen we graag dat burgers gebruik kunnen maken van Right to Challenge - het recht om uit te dagen. Dit betekent dat bewoners taken van de gemeente kunnen overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan. Om het participatiebeleid beter uit te voeren, komt er ook bijzondere aandacht voor het informeren en betrekken van laaggeletterden en anderstaligen.
We zorgen voor een goede balans tussen bezuinigingen en lastenverzwaring
Almere zit in een lastige financiële situatie waarin we geld moeten vinden. Aan de andere kant willen we geen schadelijke bezuiniging doorvoeren.In dit akkoord is dan ook een balans gevonden tussen inkomstenverhoging en bezuinigingen. Wij hebben ons hard gemaakt voor het principe: breedste schouders, zwaarste lasten. Er zullen geen verdere bezuinigingen plaatsvinden op het gebied van klimaat en milieu, energie(armoede), de omgevingsdienst en dierenwelzijn. Ook gaan we bezuinigingen op welzijns- en cultuurbudgetten zoveel mogelijk vermijden. Om toch een goede financiële balans te bewerkstelligen, gaan we de gemeente inkomsten verhogen door een toename van de toeristenbelasting, parkeertarieven en de OZB. Door slimmer om te gaan met onze buffer zorgen we voor meer investeringsruimte nu.