Afgelopen week behandelde de gemeenteraad het voorstel van burgemeester Jorritsma om in het stadscentrum camera’s te gaan plaatsen. Het toezicht via camera’s moet plaatsvinden op de donderdag-, vrijdag-en zaterdagavonden.

Jorritsma wil deze mogelijkheid, in navolging van andere steden, gaan toepassen omdat het geweld en criminaliteit in het stadscentrum is toegenomen met zo’n 30 %.

Dit ondanks allerlei preventieve maatregelen zoals meer politietoezicht, verbetering verlichting en een convenant met de horeca.

GroenLinks stelt zich terughoudend op ten aanzien van cameratoezicht. De ervaringen met dit toezicht zijn wisselend en lang niet altijd positief. Er treedt verdringing op (de criminaliteit verplaatst zich naar een ander gebied) en de privacy van onschuldige bezoekers (en dat is toch echt de meerderheid) staat onder druk.

Maar daarnaast geven veel bezoekers aan het stadscentrum aan dat zij zich bij verbetering van het toezicht ook veiliger voelen. Op dit moment bezoeken mensen in toenemende mate niet langer het uitgaansgebied vanwege de toegenomen agressiviteit. En dat is toch zeker ook niet de bedoeling.

De GroenLinksfractie steunt op dit moment dan ook het voorstel van Jorritsma. Mede omdat de begeleiding van de toezichthouders goed en professioneel gewaarborgd is. Omdat er een effectmeting zal plaatsvinden en het toezicht zich beperkt tot de uitgaannsavonden en tot een beperkt gebied.

Ruud Pet