Meer dan drieduizend mensen protesteerden afgelopen zondag uit solidariteit in Almere. Al die mensen, zwart, wit en daar tussenin, zoals presentator Mo Hersi aangaf, waren erg mooi om te zien. De directe aanleiding voor de demonstratie was de dood van George Floyd door politiegeweld. Door deze gebeurtenis is er wereldwijd aandacht voor institutioneel racisme en ongelijkheid.

Ook in Almere ervaren mensen met een andere etniciteit vormen van racisme en was het dus ook tijd voor Almere, onze mooie jonge stad, om zich te laten zien in de vorm van een protest tegen racisme. Voor iedereen die daar stond was het tijd om zich te laten horen.  Met zijn allen hebben wij aangegeven dat racisme niet langer meer kan. Toekijken is geen optie meer!

Sprekers stelden voor hoe wij allemaal, als Almeerders, een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van Nederland. ‘Ik zie geen kleur’ is niet het doel in onze samenleving. Het zou moeten zijn: ‘Ik zie jouw kleur en ik eer en waardeer dat in jou.’ En: ‘Ik waardeer je als mens en zie dat ook jij, mens van kleur, het waard bent om mee te mogen doen in de samenleving.’ Laten we onderzoek doen naar levenservaringen van mensen met kleur. Laten we samen werken tegen het racisme dat zoveel mensen kwaad doet. Mensen van kleur, vertel ons hoe we het beter kunnen maken!

Racisme eindigt niet binnen een week of met een demonstratie. Er zijn meer dingen die we moeten doen. Zoek kennis, doe onderzoek en sta naast degenen die dagelijks hiermee te maken hebben. Blijf continu actief om racisme en vormen van discriminatie te bestrijden, ook wanneer de protesten en mediaberichten beginnen te vervagen. Schreeuw zo hard als je kan, zodat mensen weten dat het niet langer meer zo kan doorgaan. Wees de verandering!

Groenlinks ondersteunt de protesten. Wij staan voor inclusiviteit en diversiteit. Niet alleen deze week, maar altijd en overal.

- Lucia Sint Jago, bestuurslid GroenLinks Almere