Ondertussen kan en mag je je wel afvragen of dit niet het zoveelste visioen is dat we als stad over ons heen krijgen. Na cradle to cradle , de Almere Principles , het IAK, leven nu in de tijd van Almere 2.0 en groeien we door naar Floriade Green City. Een concept waar we als raad nog niet eens over gesproken hebben. Ondertussen zijn we vele miljoenen verder met de stad van de toekomst.
Maar er is ook nog het hier en nu. Keuzes kan je ook anders maken. GroenLinks doet dit deels. Natuurlijk houden ook wij oog voor de toekomst en zijn we bereid mee te denken over dat uitdagende thema Green City. Maar zoals we reeds in onze alternatieve Voorjaarsnota aangaven willen we meer investeren in het huidige Almere. De huidige dilemma’s aan proberen te pakken.Voor een deel blijven we dicht bij de ambities van de coalitie maar onze invulling is anders.
Veiligheid is een integraal thema en zal naast camera’s, preventief fouilleren veel meer gericht moeten worden op vroegsignalering, correctie en perspectief. Opnieuw 2 miljoen toekennen aan cameratoezicht is volgens ons volstrekt buiten de orde. Daar waar 1 op de 6 gezinnen in onze stad ondertussen onder de armoedegrens is gezakt, hoort anders en socialer gekozen te worden. Niet alleen met woorden…PvdA…maar nu ook eens met daden!
Economische stimulans is ook voor GroenLinks een speerpunt. Reeds langer benadrukken we dat de kracht van de eigen ondernemers (zzp- kleine bedrijven) gewaardeerd en gebruikt moet worden. Uit een verkenning door de Raad blijkt dat het College dat niet wil begrijpen. Miljoenen worden geïnvesteerd, het resultaat is amper te zien. Ons bedrijfsleven gelooft er niet meer in. Hoe veelzeggend is dit? Dient deze wethouder niet op te stappen?
Anders dan dit college en deze coalitie, wil GroenLinks meer nadruk op maatregelen voor sociaal beleid en voor burgerparticipatie.
Er is armoede in de stad, het aantal werklozen loopt op, meer mensen hebben de voedselbank nodig. GroenLinks vindt dat je in moeilijke tijden voor het ondersteunen van deze mensen moet kiezen. Geld voor fysieke infrastructuur zou nu eens meer ingezet moeten worden voor de sociale infrastructuur. Niet stenen maken de stad, maar mensen. Dit vraagt solidariteit, en dat is geen achterhaald begrip voor GroenLinks! In deze economisch moeilijke tijd moeten we naast elkaar staan. Oog hebben voor de vele kinderen en jongeren die binnen een moeilijke financiële situatie opgroeien.
Mensen maken ook de stad als het gaat om burgerparticipatie. Dit is ook expliciet zo benoemd in de Almere Principles. Uit een enquête van Burgerparticipatie blijkt opnieuw dat dit college, dit ambtenarenapparaat, dat op papier ook vindt maar nog steeds niet in staat is hier vorm en inhoud aan te geven. Een initiatief als het Groene Stadsleven wordt bijvoorbeeld zomaar afgebouwd.Wanneer gaat u nu eens echt werk maken van participatie?
Naast het sociale beheer, waar GroenLinks kiest voor perspectief voor jonge mensen, voor mensen in een achterstand situatie, kleine zelfstandigen en een wijkgerichte aanpak, is er nog het fysieke beheer. Onderhoud, infrastructuur.
Voor GroenLinks geen glyfosaten. Neem een voorbeeld aan Bladel, de plaats waar sprake is van het meest duurzame beheer. Kost niet zoveel extra en je maakt een echte Green City, geen papieren visioen.
Bij een Green City horen concrete plannen: alleen nog maar huizen met zonnepanelen, gebouwen met windmolens. Respect voor de ecologische hoofdstructuur. Vormen van stadslandbouw, lokale voedselproductie.
Ook bij het Parkeren durft GroenLinks scherper te kiezen. Het gaat niet alleen om de euro’s maar ook om sociale veiligheid, voorkomen van isolement en een opgeruimd stadscentrum. Zet die fietsen terug in een bewaakte stalling, maak het bezoekersparkeren goedkoop. Durf ook de discussie over (gast)vrij parkeren, over een Ondernemersfonds aan.
En tenslotte, maar zeker niet het minst belangrijke: Cultuur. Het blijvend ondergeschoven kindje van de stad. Verwoede pogingen om er iets van te maken, gedoe op de financiële millimeter. Ondertussen bouwen we een infrastructuur af, creëren we een steeds minder aantrekkelijker klimaat voor culturele ondernemers. Je kan jaren blijven roepen over culturele broedplaatsen. Er wordt niet geluisterd. GroenLinks kiest voor handhaving en versterking van de Nieuwe Bibliotheek, een CKV aanbod, versterking museale functie Paviljoens en koestering van organisaties als Suburbia. Tegen de koele wind vanuit Den Haag in.
Bij andere keuzes horen ook financiële consequenties. Bij de Voorjaarsnota hebben we die keuzes gemaakt als GroenLinks. In het hier en nu zou er op korte termijn minder geld gaan naar de Floriade. Zouden marketingsbudgetten van wethouder Duivesteijn, Scholten en Visser gebundeld worden. Een en ander genereert voldoende voor investeren in het Stadsfonds, het bewaakt fietsparkeren en de verder ontwikkeling van een culturele infrastructuur.