“Almere vraagt om een verantwoordelijk bestuur, een raad die keuzes durft te maken. De financiële staat waarin de stad zich begeeft dwingt ons om beslissingen te nemen die Almere pijn gaan doen. De vraag is waar en bij wie dit gaat vallen. Dat is een politieke keuze,“ aldus GroenLinks raadslid Shadi Nikshomar.
De gemeente Almere, net als vele andere gemeenten in Nederland, heeft onvoldoende geld door teruglopende inkomsten. Het tekort dreigt na 2025 structureel te worden, met een verwacht tekort van €15 miljoen per jaar. Daarnaast moet de gemeente €17 miljoen besparen op de jeugdzorg en dreigt de financiële buffer negatief te worden. Om deze problemen aan te pakken, stelde het college van burgemeester en wethouders een pakket van bezuinigingen en inkomstenverhogingen voor. Dit pakket moet de begroting in evenwicht brengen tegen 2028.
Door het verwachte tekort op de begroting is het belangrijk om nu al maatregelen te nemen. Het college ontwikkelde daarom dit plan van aanpak en onderzocht een groot aantal mogelijke maatregelen. De gemeenteraad besliste vorige week welke maatregelen worden doorgevoerd, zodat de begroting voor 2025 in balans kan worden gebracht. Tijdens besprekingen over het voorstel moesten compromissen worden gesloten. Toch wil de coalitie met GroenLinks de meest kwetsbare inwoners zo veel mogelijk ontzien, en dus de impact van bezuinigingen zo klein mogelijk houden. Daarnaast vindt GroenLinks het belangrijk dat er geen bezuinigingen komen op klimaat en milieu, energie, de omgevingsdienst en dierenwelzijn.
GroenLinks kiest ervoor om de kwetsbaren zoveel mogelijk te ontzien en de vervuiler te laten betalen. ́De breedste schouders dragen de zwaarste lasten ́ hoort geen leus te zijn maar een actie. ”Bij elke keuze houden we de sociale staat van Almere in ons achterhoofd. Want juist in tijden waarin er weinig geld is, maakt het uit hoe we het uitgeven. Wij doen dat door te blijven investeren in een sociaal, duurzaam en open Almere.”