Vorig jaar heeft GroenLinks het onderwerp tuinvergrotingen geagendeerd op de politieke markt naar aanleiding van ernstige klachten van bewoners. Zij voelden zich geïntimideerd door ambtenaren. Ook werden zij in verwarring gebracht door telkens andere regelingen. Deze Dat is de belangrijkste conclusie van het raadsonderzoek tuinvergrotingen.
agendering leidde tot twee onderzoeken.
Eén door de gemeentesecretaris naar het gedrag van ambtenaren en één door de gemeenteraad naar: Is er een rechtmatig, doelmatig en doeltreffend beleid ten aanzien van tuinvergrotingen? Beide onderzoeken zijn afgerond.

Bij de presentatie van het onderzoek door de gemeentesecretaris werd toegegeven dat er ernstige fouten zijn gemaakt door de afdeling tuinvergrotingen. Er zou er geen sprake zijn van intimidatie. Toch heb ik zelf meegemaakt dat bewoners van de Noordmark geïntimideerd werden door ambtenaren, onder andere door de aanwezigheid van shovels. De bewoners betreuren dat er geen excuses gemaakt zijn voor het onjuiste gedrag van ambtenaren.  

Het onderzoek door de gemeenteraad concludeert dat er niet rechtmatig is gehandeld. Bijvoorbeeld: als je als gemeente 20 jaar niet gehandhaafd hebt en de bewoners hebben de grond grenzend aan hun tuintje keurig onderhouden, kun je dat niet zo maar opeens opeisen. Dat heeft te maken met verjaring.

Ook de doelmatigheid en doeltreffendheid scoort niet hoog in dit onderzoek.

Het beleidsplan is in de loop der jaren telkens bijgesteld.

Eerst kon je grond om je tuin te vergroten kopen of in bruikleen krijgen. Er werd te weinig verkocht. Toen kon je alleen nog kopen. Grond waaronder leidingen liepen kon je kopen, mits je als dat nodig was, je gelegenheid gaf tot reparatie aan de leidingen. Later kon dat niet meer. Die veranderingen zorgden voor verwarring. Eerst werd een koper blij gemaakt dat hij kon kopen en een paar weken later kon dat niet meer.

De bewoners van de Noordmark zijn blij met dit onderzoek. Het klopt in grote lijnen, zegt Rob Dogour van de Noordmark. 

Over drie maanden komt het college met een geheel nieuw beleidsplan.

 De verwachtingen bij GroenLinks zijn hooggespannen; komt er een tuinpardon door verjaring, wordt de procedure om grond voor tuinvergroting aan te kopen versimpeld en komen er heldere criteria?

En vooral: gaat er veel grond verkocht worden. Want dat zijn er inkomsten voor de gemeente en minder uitgaven voor onderhoud van het openbaar groen.

Mario Kramer