De door het college gepresenteerde begroting is een redelijk nietszeggend document geworden. Men lijkt zich er tamelijk makkelijk vanaf gemaakt te hebben. Dat kan ook omdat reeds bij de voorjaarsnota de bezuinigingen zijn geïncasseerd. Het college komt daar in haar toelichting ook amper meer op terug.
Daar tegenover slaat men zich wel op de borst over haar investeringsagenda. Structureel maken van het cameratoezicht, de binnenstedelijke bereikbaarheid verbeteren (door een forse bijdrage van het Rijk, zonder aan te geven wat het ons zelf gaat kosten(?).
Hete hangijzers worden geparkeerd. Opnieuw wordt de oplossing van de lasten die ons, onverhuurbare, vastgoed met zich meebrengt vooruitgeschoven. Eerst van juni naar nu, maar vervolgens weer naar juni 2012.
Het omstreden cultuurbeleid wordt door dit college, door deze portefeuillehouder, niet verder uitgewerkt. Draconische bezuinigingen op de basisvoorzieningen Kunstlinie, bibliotheek en Schouwburg worden ingeboekt maar een herijkt cultuurbeleid moet voorlopig nog even wachten. Afbraakbeleid!
Er wordt gepocht over de economische successen. Maar het is maar de vraag of de 1000 extra banen die gerealiseerd zijn (mooi, dat wel!) te danken zijn aan de 6 miljoen investeringen of dat we gewoon profiteren van de economische kracht van de Metropoolregio (=Amsterdam).
Verder goochelt de wethouder financiën met rentepercentages waardoor er ‘ ineens’ 40 miljoen te onttrekken is aan het risicoprofiel grondexploitaties.
Op de vraag van GroenLinks om eens inzichtelijk te maken wat al die bezuinigingen (vanuit het Rijk en vanuit ons eigen college) nou voor effecten heeft voor de gewone Almeerder, blijft wethouder Smidt het antwoord liever schuldig. VVD/CDA kunnen dat met hun makkers in de regering even niet gebruiken.
Hoe had het ook gekund?
GroenLinks had een aantal andere accenten aangebracht. Wetend dat bezuinigingen onontkoombaar zijn. We zouden wat dichter bij de mensen gaan staan.
- veiligheid; het effect van camaratoezicht op terugdringing criminaliteit en het veiligheidsbeleven van mensen is gering blijkt uit recent Almeers onderzoek. Wat wel effect sorteert is toezicht door mensen en activeringsprogramma’s voor zich vervelende en rondhangende jongeren. Jongerenwerkers kunnen hier veel betekenen als ze ook iets meer te bieden hebben dan mooie praatjes.
- Economie; de werkeloosheid is ook in onze stad hoog, het aantal uitkeringsgerechtigden neemt toe. Zet het beschikbare budget in voor begeleiding naar werk, bijvoorbeeld door een subsidiestelsel te ontwikkelen voor startende ondernemers/zzp-ers in plaats van een Economic Development Board (=praatclub van Almeerse ondernemers)
- Cultuur; laat de Kunstlinie en de Bibliotheek niet opdraaien voor het dure gebouw waarin men gehuisvest is (dat moet echt uit de algemene middelen). Voer met hen een echt serieus gesprek over een moderne en toekomstbestendige opzet. De Kunstlinie moet natuurlijk ons kunstencentrum zijn en Schouwburg en CKV zijn daarbij de drijvende krachten. Maar er kan meer in en mee; bijvoorbeeld Suburbia, de Bonte Hond, de Paviljoens. Ideeën genoeg, nu gewoon doen!
- Milieu; de landelijke overheid gaat het werken met glyfosaten bij het onderhoud verbieden. Ons college wil het middel echter toe gaan laten vanwege kostenbesparing. En dat in een stad die ‘gifvrij’ is onderhouden tot nu toe. Neem de uitgestoken hand van bewoners en groenaannemers aan die willen gaan voor alternatieven.
- Zorg; er is veel te doen om de PGB in ons land. Gemeentes zullen straks een belangrijk deel van dit beleid, voor minder geld, moeten overnemen. Ons college heeft nog geen idee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een VVD-wethouder in Amsterdam. Sluit aan bij de wens van mensen die afhankelijk zijn van de PGB’s. Zij willen vooral eigen regie houden, hun kinderen of ouders dicht bij zich houden. Dus straks geen zorg in natura maar een pakket op maat volgens de wens van de gebruiker.
- Huisvesting; er is een ellenlange wachtlijst voor een betaalbare woning. De komende 15 jaar hebben we zeker 20.000 extra woningen nodig om alleen al onze jongeren te kunnen huisvesten. Neem de uitgestoken hand van de woningcorporaties aan en start een actieplan ‘ jongerenhuisvesting’.
- Kinderen; er is ondertussen een wachtlijst van 500 peuters voor peuterspeelzalen. Het college heeft het grootste deel van de zalen laten sluiten. Het ‘gewone’ kind uit een ‘gewoon’ gezin is de dupe. Verkeerde keuzes dus.
- Groei van de stad; het is duidelijk dat we woningen zullen moeten blijven bouwen. Is het niet voor de regio dan wel voor onze eigen inwoners. Het college kiest voor organische groei en dat is een goed uitgangspunt. Niet alleen bezig zijn met nieuwe stadsdelen en wijken maar hierbij ook kijken naar de bestaande stad. De werkmaatschappijen (die ons jaarlijks 4.5 miljoen kosten) kunnen wel even gaan ‘slapen’. Er liggen mooie doorkijkjes, nu aan de slag in Poort, Nobelhorst, met de metroverbinding over/door het IJmeer. Even geen investeringen richting Oosterwold maar wel nadenken over de Weerwaterzone, wetend dat we een oplossing moeten vinden voor de verdubbelde A6
In deze ‘bezuinigingstijd’ blijft investeren, zoals het college terecht opmerkt, van belang. Maar in de ogen van GroenLinks zullen we dan meer moeten aansluiten bij wat de mensen in de stad willen en als perspectief zien. Dat is de echte invulling van een van de Almere Principles; ‘mensen maken de stad’!