Tijdens de bijeenkomst over duurzame voedselconsumptie was de oproep om meer te doen aan gezond en duurzaam voedsel veelvuldig te horen. Deze thema-avond werd op 7 februari georganiseerd door GroenLinks Almere, in samenwerking met CDA Almere. Centraal stond de vraag hoe Almere initiatieven op het gebied van gezond duurzaam voedsel kan stimuleren.
Het werd een vruchtbare avond in het Duurzaamheidscentrum. De opkomst was boven verwachting hoog en zeer gevarieerd. Scholen, politieke partijen, cateraars, tuinders, gemeentebestuur en belangenorganisaties waren vertegenwoordigd. Door.....

Door de bijdrage van de inleiders ontstonden er geanimeerde gesprekken, waarbij ook ingegaan werd op de vraag wat iedereen in zijn eigen omgeving kan doen. De inleiders waren: Marian Kuijs, Hendrien Exel, Sietse van der Wal, Rita van Leeuwen en Gaston Remmers. De gespreksleiding werd verzorgd door Linda Graanoogst.
Na de inleidingen werden in groepjes verschillende deelonderwerpen verkend. Bijvoorbeeld ‘milieuwinst op het menu’, ‘de gezonde (school)kantine’ en ‘duurzaam voedsel’. Dat leverde resultaten op waarmee ook de Almeerse politiek verder zou moeten om gezond en duurzaam voedsel te stimuleren.

Roep om integrale duurzame voedselstrategie

De eerste die de gemeente opriep een integrale duurzame voedselstrategie te ontwikkelen, was Marian Kuijs. Haar oproep werd ook door Gaston Remmers van de CAH met kracht van argumenten gesteund. Marian Kuijs, projectleider bij Zorggroep Almere; ‘De gezondheidszorg bezwijkt inmiddels onder het probleem van toenemend overgewicht. En wij gezondheidszorgers alléén zijn niet in staat dat tij te keren. Het gaat hier om een zeer urgent probleem, dat vraagt om een integrale aanpak. Van de gemeente, samen met ondernemers, scholen, sportaanbieders, hoe breder hoe beter.’
De daarop volgende sprekers zouden deze oproep onderstrepen. Hendrien Exel, van het Oostvaarders College bijvoorbeeld: ‘Vanuit school promoten wij gezond en duurzaam eten. Het assortiment dat we in de kantine aanbieden, sluit daarbij aan. Maar toen ik na de vakantie naar school kwam, stond daar opeens een patatkraam. Ongeveer recht tegenover de schoolingang! Daar moet iemand bij de gemeente toestemming voor hebben gegeven. Dat is toch te gek voor woorden. Hier moet integraal beleid op worden ontwikkeld’.

Almere aan top als het gaat om overgewicht

Recente cijfers van het CPB geven aan dat in Nederland 40% van de vrouwen last heeft van overgewicht, en 60% van de mannen. De provincie Flevoland ligt boven dat gemiddelde, en Almere gaat aan top. Volgens de GGD Flevoland treffen we het hoogste percentage overgewicht onder kinderen aan in Almere Stedenwijk: 27%!
Marian Kuijs en Sietse van der Wal (docent biologie bij De Meergronden) begrijpen wel waarom: ‘Calorierijk eten is op elke hoek van de straat te koop. En binnenkort zelfs in de bus! Duurzame voedselconsumptie is ‘n belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht.’

Broodje van de Streek

Duurzaam voedsel is niet alleen belangrijk in de strijd tegen overgewicht, het is ook nog eens beter voor het milieu. Rita van Leeuwen, projectleider Milieuwinst op het Menu: ‘Vanuit ons project ondersteunt het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad acht instellingen bij het verbeteren van hun voedselvoetafdruk. Dat leidt tot verrassende initiatieven en producten. Bijvoorbeeld bij de gemeente Lelystad die meedoet met het “Broodje van de Streek”. Een gezonde én lekkere bol, helemaal bereid met Flevolandse producten. Dus goed voor het milieu én voor de lokale economie.’

Je kunt niet jong genoeg beginnen

Tijdens de groepsdiscussies rond verschillende thema’s, kwam een aantal gezamenlijke punten naar voren. Allereerst klonk ook hier de roep om een integraal beleid vanuit de gemeente. Maar ook de eigen verantwoordelijkheid van bijv. de ouders werd benadrukt. ‘Misschien moeten we meer gebruik maken van de leergierigheid en nieuwsgierigheid van kinderen’, opperde Sietse van der Wal. In de periode van het basisonderwijs kun je nog veel bereiken was een veel gedeelde opvatting. Daarna wordt het al snel moeilijker.

Terug naar de politieke markt

Gewapend met volgeschreven flipover-vellen, zei dhr. Maas, raadslid GroenLinks, toe de input en ideeën mee terug te nemen naar de politiek. Maas: ‘Ik ben erg blij met deze opkomst, de aangetoonde urgentie en de aanwezigheid van de wethouders Steunenberg (CDA) en Scholten (VVD). De oogst van deze avond is goed. Hier kunnen we zeker iets mee. Wij gaan dit samen met andere politieke partijen naar de politieke markt brengen’.