De gemeenteraad heeft in december 2018 een motie van de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid aangenomen, waarin werd opgeroepen om artikel 1 van de Nederlandse grondwet duidelijk aan te geven op de gevel van het stadshuis. Wij vinden artikel 1 van de grondwet de ultieme uiting van het gelijkheidsideaal dat aan de grond ligt van de Nederlandse samenleving, en door hier een vorm aan te geven op het stadhuis maken wij duidelijk dat wij als gemeente staan voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving waarin iedereen er toe doet en iedereen waardig wordt behandeld.

Daarna heeft de gemeenteraad in januari 2019 een motie van de PVV aangenomen, waarin wordt opgeroepen om aandacht te besteden aan de gehele grondwet, specifiek door middel van een interactieve zuil in de hal van het stadhuis. Wij van GroenLinks Almere vonden dat dit voorstel de eerste motie aanvulde en versterkte, en hebben daarom voor gestemd.

Inmiddels zijn wij met vertegenwoordigers van de SP, PvdD, D66 en de PVV aan aantal keren bij elkaar gekomen om te bespreken hoe wij dit gedacht hadden. Deze groep fungeert verder als klankbordgroep voor een groep studenten, die dit gaat uitwerken. De verwachting is dat er in januari/februari 2020 concrete voorstellen liggen. Uiteraard houden wij u op de hoogte!

 

- Joske Galiart, raadslid GroenLinks Almere