Afgelopen donderdag ben ik samen met een aantal andere Almeerse raadsleden meegelopen met het SOGA (stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere). Hierbij konden ik en de andere raadsleden zelf ervaren hoe het is om door de stad te lopen, maar dan met beperkingen. Hierdoor kon ik enigszins ervaren hoe de stad dagelijks ervaren wordt door mensen met een handicap

Het is erg lastig om je weg te vinden in de stad als je een visuele beperking hebt of volledig blind bent. Dit heb ik zelf ondervonden, toe ik met een speciale bril en begeleiding een route liep door het centrum. Ik kan me nu ook beter voorstellen dat mensen zich hier onveilig voelen, wat zo ontzettend zonde is als je bedenkt dat we in Almere de kans hebben om het vanaf het begin goed te doen.

Het nieuwe stadscentrum, hoewel het enige looplijnen (wit-gemarkeerde gootjes) kent, is nog erg beperkt toegankelijk. Zo zijn er liften waar mensen alleen zonder begeleiding inpassen, zijn er moeilijk begaanbare hellingen en houden voorzieningen soms ineens op.

Bij GroenLinks zet ik me in voor een goed begaanbare stad, waarbij iedereen kan gebruik kan maken van de voorzieningen. Het zijn dit soort waardevolle initiatieven van de SOGA, die me er aan herinneren, dat zaken die we soms als vanzelfsprekend achten, zoals een toegankelijke stad, soms nog heel veel werk nodig hebben.